Analysebedrijf Kaiko: Ethereum’s bullmarkt nog in startblokken

Crypto-analysebedrijf Kaiko meldt dat de ‘Fear of Missing Out (FOMO)’ op Ethereum (ETH) nog niet is begonnen, ondanks dat het aanzienlijk is hersteld van zijn dieptepunten in 2022.

In een nieuw rapport zegt Kaiko dat Bitcoin heeft geprofiteerd van de hype rond de goedkeuring van BTC exchange-traded funds (ETF’s) in de VS, maar dat de speculatie op een Ethereum ETF nog niet is begonnen.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft onlangs besloten zijn beslissing over de aanvraag voor een spotmarkt Ethereum ETF van de bankgigant Fidelity uit te stellen tot maart.

Kaiko zegt:

“Er is enige hype rond ETH ETF-aanvragen, maar de gegevens suggereren dat agressieve speculatie nog niet is begonnen. ETH-handelsvolume is gestegen, maar de derivatenmarkten missen de duidelijke tekenen van handelaren die zich positioneren voor een rally. ETH-futures ETF’s hebben ook een paar trage maanden van handel gehad.

De correlatie tussen ETH en BTC is gedaald tot meerjarige dieptepunten nu elk activum volwassen wordt en zijn eigen verhalen ontwikkelt. Hoewel ETF’s een van de meest katalyserende verhalen in de geschiedenis van BTC waren, valt nog te bezien of ETH dit kan repliceren. Echter, ETH heeft veel verhalen waar het op kan leunen; als ETF’s geen enthousiasme aanwakkeren, kunnen misschien nieuwe Layer-2’s of het succes van EigenLayer en restaking dat wel.”

Kaiko zegt dat gegevens van derivaten ook aangeven dat recente ETH-bewegingen grotendeels zijn gedreven door spotmarkten in plaats van door eeuwigdurende futures, wat volgens het bedrijf bewijs is dat handelaren geen hefboomwerking gebruiken in afwachting van een ETH ETF:

“September en oktober markeerden een dieptepunt in de futuresmarkten, met een aggregaat open interest (in USD) dat meer dan 20% daalde ten opzichte van de zomerniveaus. Op dat moment was er weinig prijsbeweging en waren de financieringspercentages neutraal…

Na de goedkeuring van BTC zijn de financieringspercentages gereset naar neutraal, terwijl het open interest vooruitliep op de prijs, wat duidt op verhoogde shorting. Toch hebben we nog geen grote opbouw in open interest gezien die typisch is voor een bullmarkt.”

Op het moment van schrijven wordt ETH verhandeld voor $2.473.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!