Trump belooft creatie van Amerikaanse CBDC tegen te houden

Voormalig president van de Verenigde Staten, Donald Trump, die opnieuw streeft naar een terugkeer naar het Witte Huis, heeft kritiek geuit op door de centrale bank uitgegeven digitale valuta (CBDC’s), waarbij hij verklaarde dat hij een dergelijk project niet zou toestaan in de VS als hij tot president wordt gekozen. Volgens hem zou een CBDC de federale overheid totale controle geven, en hij beschreef het verder als een “bedreiging voor vrijheid.”

Trump, die erom bekend staat Bitcoin (BTC) en crypto in het verleden te bekritiseren, heeft dezelfde mening geuit over CBDC’s. In een campagnespeech in Portsmouth, New Hampshire, op 17 januari, beloofde hij de creatie van een CBDC te voorkomen als hij president van de Verenigde Staten wordt als een manier om het volk te beschermen. Hij zei het volgende:

“Als uw president zal ik nooit toestaan dat er een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta wordt gecreëerd. Zo’n valuta zal de federale overheid, onze federale overheid, absolute controle geven over uw geld. Ze kunnen uw geld afnemen, en u zult niet eens weten dat het weg is.”

Trump zei verder dat een CBDC een “gevaarlijke bedreiging voor vrijheid” zou zijn en beloofde de lancering van een dergelijke valuta in de Verenigde Staten tegen te houden. De verklaring van de Republikein weerspiegelt een vergelijkbare opvatting die wordt gedeeld door een andere Amerikaanse presidentskandidaat en de huidige gouverneur van Florida, Ron DeSantis, die ook beloofde de creatie van een CBDC niet toe te staan als hij tot president wordt gekozen.

Robert F. Kennedy Jr, die ook meedoet aan de Amerikaanse presidentsrace, zei in juli 2023 dat zijn regering de uitgifte van een CBDC zou blokkeren, terwijl hij zijn steun betuigde aan Bitcoin.

Hoewel de VS misschien niet enthousiast is over het hebben van een CBDC, blijven andere landen soevereine digitale valuta verkennen. De Bank of Russia voorspelde dat de CBDC van het land – de digitale roebel – tegen 2025 wijdverbreide acceptatie zou kunnen zien. Het land kondigde eerder aan dat de pilot van de digitale roebel zou beginnen in augustus 2023.

Het CBDC-project van Brazilië wordt ook verwacht in 2024 te worden gelanceerd, terwijl de Zwitserse Nationale Bank van plan is om haar eigen versie te testen. Ondertussen heeft een recente openbare raadpleging uitgevoerd door de Bank of Canada onthuld dat de meerderheid van de Canadezen tegenstander was van het idee van een digitale Canadese dollar.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs verklaard dat ze doorgaat naar de volgende fase van haar digitale euro-project na de afronding van een tweejarig onderzoeksprogramma.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!