Peter Schiff geeft waarschuwing voor Bitcoin

Een vooraanstaande econoom en criticus van cryptocurrency, Peter Schiff, heeft onlangs een ernstige waarschuwing gegeven over de toekomst van Bitcoin (BTC). In een reeks berichten op sociale media uitte Schiff zijn overtuiging dat aanstaande regelgevingsveranderingen, aangevoerd door de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, de kosten en levensvatbaarheid van Bitcoin-transacties aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Schiff gaf het volgende aan:

“Ik denk dat [Gensler] binnenkort nieuwe zware crypto-regelgeving zal introduceren die de kosten van Bitcoin-transacties aanzienlijk zal verhogen, waardoor de ‘gebruiks’ zaak verder wordt ondermijnd en resulteert in een scherpe prijsdaling.”

Zijn voornaamste zorg draait om de mogelijke invoering van strenge nieuwe regelgeving voor cryptocurrency door de SEC. Hij gelooft dat deze regels de transactiekosten voor Bitcoin aanzienlijk kunnen verhogen, waardoor de bruikbaarheid ervan wordt ondermijnd en de prijs scherp daalt.

Schiff’s voorspelling komt voort uit zijn interpretatie van de recente acties van Gensler met betrekking tot de goedkeuring van spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s), die hij ziet als een aarzelende concessie die mogelijk meer agressieve regelgevende maatregelen kan uitlokken.

Onder deze discussies wezen verschillende gebruikers op sociale media op de eerdere classificatie van Bitcoin als grondstof door Gensler. Deze categorisatie kan uitgebreide regelgeving door de SEC bemoeilijken. Schiff betoogt echter dat de focus van nieuwe regelgeving zich meer zou kunnen richten op het voorkomen van witwassen (AML) dan op effectenrecht.

In zijn recente opmerkingen heeft Schiff consequent vraagtekens gezet bij de intrinsieke waarde en bruikbaarheid van BTC. Hij heeft gewezen op de complexiteiten en kosten die gepaard gaan met het direct kopen van Bitcoin, waarbij hij betoogt dat de noodzaak van derde partijen het oorspronkelijke uitgangspunt van het elimineren van tussenpersonen tegenspreekt.

Schiff’s scepsis strekt zich uit tot het nut van Bitcoin als valuta, een standpunt dat wordt gedeeld door belegger Mohamed El-Erian op CNBC, en de redenering achter het investeren in Bitcoin ETF’s. Bovendien voorziet Schiff dat de meeste instroom in Bitcoin ETF’s wordt omgeleid vanuit andere Bitcoin-proxy’s, en vergelijkt dit met het herschikken van dekstoelen op een zinkend schip. Hij betwijfelt de status van Bitcoin als waardeopslag en de praktische bruikbaarheid in de echte wereld in vergelijking met traditionele activa zoals goud.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!