Fed gaat in maart beginnen met renteverlagingen, aldus Barclays

Volgens analisten van Barclays wordt verwacht dat de Federal Reserve zich vroeg in dit jaar zal committeren aan het omkeren van haar havikachtig monetair beleid. De analisten voorspellen dat de Personal Consumption Expenditures (PCE) een gemiddelde van 1,9% zal laten zien op een seizoensgebonden aangepaste jaarlijkse basis voor de laatste zes maanden van 2023, aldus Investing.com.

De PCE is een inflatie-indicator die de prijzen meet die mensen in de VS betalen voor goederen en diensten. Naar verluidt geeft de Federal Reserve de voorkeur aan het volgen van de PCE boven andere inflatie-indicatoren.

Met de PCE die binnen het streefcijfer van 2% inflatie van de Fed valt, verwacht de bank dat het Federal Open Market Committee (FOMC) in maart zal beginnen aan een meer meegaand monetair beleid, waarbij de rentetarieven met 25 basispunten worden verlaagd bij elke andere vergadering.

De analisten geloven dat de Fed-fondsenrente aan het einde van het jaar zal dalen naar 4,25% tot 4,50% en ongeveer 3,25% tot 3,50% tegen het einde van 2025. Momenteel staat de Fed-fondsenrente op 5,25% tot 5,50%. De analisten gaven het onderstaanden aan:

“We beschouwen onze renteverlagingprojectie grotendeels als een herijking van het nominale beleidspercentage gezien de lagere inflatie, en het is gebaseerd op een aanhoudende matiging in inflatiemaatregelen…

Onze renteverlagingprojectie weerspiegelt ook niet de politieke overwegingen rondom de komende verkiezingen. In plaats daarvan denken we dat het FOMC zijn rentebeslissingen zal baseren op economische overwegingen en voornamelijk op het vooruitzicht van inflatie.”

De renteverlaging van Barclays is vervroegd naar maart, vanaf juni. Jan van Eck, een doorgewinterde investeerder en CEO van het grote investeringsbedrijf VanEck, zei onlangs dat dalende rentetarieven een van de belangrijkste drijfveren zullen zijn achter de aankomende winsten voor Bitcoin (BTC).

“Het gaat om het macroplaatje. De opslagplaatsen van waarde die geen rente opleveren – daarom houden investeerders zoals Warren Buffet er helemaal niet van – maar ze gedragen zich echt in relatie tot rentetarieven. Dat is de grote cyclus, en rentetarieven gaan omlaag, over het algemeen gesproken.

Dus het macro-achtergrondverhaal voor Bitcoin en goud is zeer sterk. Ze presteren trouwens min of meer hetzelfde. Ze hebben beide in 2021 hun hoogtepunt bereikt, ze zijn allebei vorig jaar aan het rallyen geweest, natuurlijk heeft Bitcoin veel meer gepresteerd dan goud om verschillende redenen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!