Gewijzigde spot Bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale schept nieuw precedent?!

De gewijzigde SEC-aanvraag van Grayscale voor een Bitcoin ETF markeert een belangrijk moment in de cryptocurrency-markt en schept mogelijk een precedent voor toekomstige investeringen in digitale activa. De recente wijziging mist met name de naam van een geautoriseerde deelnemer, wat voor vraagtekens zorgt bij marktdeelnemers.

Het belang van een geautoriseerde deelnemer

In ETF-ecosystemen spelen geautoriseerde deelnemers een cruciale rol, waarbij ze zorgen voor de creatie en aflossing van fondsaandelen voor de liquiditeit van beleggers. Doorgaans vereist de SEC niet strikt dat traditionele ETF-emittenten deze entiteiten een naam geven. Voor Bitcoin ETF’s is deze stap echter steeds belangrijker geworden, wat een laatste hindernis aangeeft in het uitgebreide beoordelings- en wijzigingsproces waar de SEC op aandringt.

Grayscale versus concurrenten

In tegenstelling tot de aanpak van Grayscale hebben grote bedrijven als BlackRock en Valkyrie publiekelijk hun geautoriseerde deelnemers genoemd. BlackRock werkt samen met JP Morgan Securities en Jane Street, terwijl Valkyrie samenwerkt met Jane Street en Cantor Fitzgerald. Deze partnerschappen zijn van cruciaal belang, omdat ze een niveau van veiligheid en vertrouwen bieden in het beheer van deze innovatieve financiële producten. Bovendien onderscheidt Grayscale het bedrijf verder van zijn branchegenoten door het weglaten van vergoedingsstructuren in zijn dossier. Fidelity heeft bijvoorbeeld een precedent geschapen met de laagste aangekondigde vergoedingen van 0,39%, terwijl anderen zoals BlackRock en Invesco dit voorbeeld volgden met concurrerende tarieven.

De unieke positie en juridische strijd van Grayscale

De toepassing van Grayscale is onderscheidend en heeft tot doel de bestaande Bitcoin Trust om te zetten in een spot-ETF, een stap die open handel zoals aandelen en de terugkoop van aandelen mogelijk zou maken. Dit staat in contrast met de aanvankelijke beschikbaarheid van de Trust uitsluitend voor geaccrediteerde beleggers. De aanvankelijke afwijzing door de SEC van de aanvraag van Grayscale, onder verwijzing naar risico’s en potentiële marktmanipulatie, leidde tot een opmerkelijke juridische strijd. Een federaal hof van beroep beschouwde de afwijzing van de SEC later als ‘willekeurig en grillig’, waardoor een heroverweging van de aanvraag werd afgedwongen, samen met andere die in de pijplijn zaten.

Conclusie: De gemeenschap wacht in spanning af

De cryptogemeenschap anticipeert reikhalzend op het besluit van de SEC over Bitcoin ETF-aanvragen, waarbij Grayscale’s unieke standpunt en juridische geschiedenis het proces intrigeren. De uitkomst van deze toepassingen, vooral in het geval van Grayscale, zou een nieuw tijdperk kunnen inluiden voor investeringen in cryptocurrency, waarbij traditionele financiële structuren worden gecombineerd met de dynamische wereld van digitale activa.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!