8 Aandachtspunten om rekening mee te houden bij het vergelijken van crypto-exchanges

De cryptomarkt zit in de lift en volgens crypto experts zullen veel cryptomunten de komende jaren een sterke stijging in waarde zien. Nu lijkt dus een uitstekend moment om te beginnen met investeren in crypto! Maar hoe begin je hier aan? Erg eenvoudig: je maakt een account aan bij een gerespecteerde crypto-exchange, en dan kan je meteen beginnen met het kopen en verkopen van cryptomunten. Weet je niet goed hoe je een kwalitatieve crypto-exchange kan onderscheiden van een louche bedrijf dat je best kan vermijden? Geen probleem, in dit artikel belichten we de belangrijkste aandachtspunten die je helpen bij het vergelijken van crypto-exchanges. Zo kan je een gegronde beslissing nemen, en met een gerust hart in crypto beleggen.

Wat is een crypto-exchange precies?

Een crypto-exchange is een online platform waar gebruikers cryptocurrencies kunnen kopen, verkopen en verhandelen. Het fungeert als een marktplaats die digitale valuta’s verbindt met potentiële kopers en verkopers, vergelijkbaar met een traditionele aandelenbeurs. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van een exchange die aansluit bij jouw handelsdoelen.

1.       Beschikbare cryptomunten

Kijk eerst en vooral naar welke cryptomunten beschikbaar zijn op de crypto-exchange. Dit is echt key in het vergelijken van crypto-exchanges. Als je graag wilt beleggen in een bepaalde meme-coin of de nieuwste ICO, dan is het belangrijk dat je exchange die ook aanbiedt! Niet alle exchanges ondersteunen immers dezelfde munten.

Let er ook op hoe de coins beoordeeld en gekocht kunnen worden bij de exchange, bijvoorbeeld met welke betaalmethodes je ze kan kopen. Er is een verschil tussen hoe een Nederlandse exchange zoals Bitvavo het aanpakt, en hoe een internationale speler zoals Coinbase het doet.

2.       Veiligheid en beveiliging

Uiteraard ga je het best alleen in zee met een crypto-exchange met robuuste en betrouwbare beveiligingsmaatregelen, zodat je zeker bent dat je cryptomunten veilig bewaard worden. Naast de basisbeveiliging (zoals een SSL-certificaat, antivirus en een firewall), is het ook belangrijk dat er tweefactor authenticatie aanwezig is, net als de mogelijkheid voor koude opslag van je fondsen.

Doe onderzoek naar het verleden van de exchange met betrekking tot beveiligingsincidenten en eventuele hack-problemen. Een exchange met een nogal instabiele geschiedenis kan je beter vermijden.

3.       Transactiekosten

Hoeveel moet je betalen per transactie op een bepaalde exchange? De kostenstructuur is erg belangrijk, vooral als je regelmatig koopt en verkoopt, want een extra procentje hier en daar kan op lange termijn een groot verschil maken in je winst! Ook opname- en stortingskosten zijn zaken waarmee je rekening moet houden.

4.       Wetgeving

Voldoet de exchange aan de wetgeving van je land? Beschikt het over een vergunning (indien van toepassing)? Een gereguleerde exchange zal vaak meer en betere bescherming bieden aan gebruikers.

De hele cryptomarkt is nog een beetje het Wilde Westen van de financiële sector, dus hou er rekening mee dat er per land grote verschillen bestaan als het om wetten en reglementen gaat die ook nog steeds worden aangepast. Erg belangrijk in het vergelijken van crypto-exchanges.

5.       Klantenondersteuning

Als je met een vraag of probleem zit, kan je dan 24/7 terecht bij een competente en behulpzame klantendienst? Zeker in een nog veelal onbekende sector zoals cryptocurrency is het voor beginners erg belangrijk dat ze snel hulp kunnen krijgen. Een klantenservice die niet snel reageert en erg vaag doet over bepaalde zaken, wijst vaak op een onbetrouwbare exchange.

6.       Reputatie

Wat is de reputatie van de exchange in de internationale community? Ga op zoek naar recensies en beoordelingen van gebruikers. Deze geven meestal een goed beeld over de betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en klantentevredenheid van de exchange in de praktijk.

7.       Gebruiksvriendelijkheid

Heeft de crypto-exchange een gebruiksvriendelijke, intuïtieve en makkelijk te gebruiken interface? Tenzij je reeds een ervaren rot bent in de cryptosector, is het erg belangrijk dat de UI (user interface) van de exchange zo simpel mogelijk is. Kan je eenvoudig alle functies gebruiken, zoals geld storten op je account, cryptomunten kopen en verkopen, contact opnemen met de klantenservice, enzovoort?

8.       Handelsmogelijkheden

Veel exchanges (zoals Binance) geven gebruikers de mogelijkheid tot geavanceerde handelsmogelijkheden, denk aan staking, futures en margehandel. Als je deze functies wenst te gebruiken, dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat de exchange die je kiest ze ook aanbiedt. Ben je nog niet zo ervaren in de cryptowereld, dan kan een demo account je helpen om de fijne kneepjes van de cryptomarkt te leren kennen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!