Do Kwon in hoger beroep tegen uitleveringsuitspraak

In een recente ontwikkeling heeft Kwon Do-hyung, de oprichter van Terraform Labs (TFL), beroep aangetekend tegen de uitleveringsbeslissing van het Hooggerechtshof van Podgorica in Montenegro. Het Montenegrijnse Hof van Beroep bevestigde op 6 december dat Kwon Do-hyung de beslissing heeft aangevochten en verklaarde:

“Ik accepteer de beslissing van de rechtbank niet om mij uit te leveren, dus ik onderwerp me niet aan de beslissing van de rechtbank.”

Met dit beroep is het Montenegrijnse Hof van Beroep verplicht om de uitleveringsbeslissing opnieuw te beoordelen. Als gevolg hiervan staat het Montenegrijnse Ministerie van Justitie voor uitdagingen om voor de naderende deadline van 15 december een beslissende beslissing te nemen over de repatriëring van Kwon Do-hyung.

Deze juridische ontwikkeling volgt op de oorspronkelijke beslissing van het Montenegrijnse hof op 15 juni om Kwon Do-hyung vast te houden voor uitlevering, met een detentieperiode van zes maanden tot 15 december.

In recente ontwikkelingen verduidelijkte Marija Rakovic, de persvoorlichter van het Hooggerechtshof van Podgorica, op 1 december dat individuen betrokken bij uitleveringszaken, zoals Kwon Do-hyung, het recht hebben om rechtbankbeslissingen aan te vechten, volgens informatie verkregen door de lokale nieuwspublicatie Digital Asset.

Rakovic lichtte verder toe: “Zodra het beroep is ingediend, zal het Montenegrijnse Hof van Beroep opnieuw beslissen (over uitlevering).” Hoewel er een heersend lokaal geloof is dat de kans op het omkeren van de beslissing tot repatriëring minimaal is, blijft het juridische proces zich ontvouwen.

Ongeveer twee weken na de uitleveringsbeslissing heeft Kwon Do-hyung beroep aangetekend. Op 24 november kondigde het Hooggerechtshof van Montenegro in een persbericht namelijk de goedkeuring aan van de uitlevering van Kwon Do-hyung, aangevraagd door zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten.

Ondanks dit verduidelijkte de rechtbank dat de uiteindelijke beslissing over het repatriëringsland, of het nu Korea of de Verenigde Staten is, bij de minister van Justitie ligt. Tijdens het uitleveringsproces gaf Kwon Do-hyung de voorkeur aan uitlevering aan Korea, zoals vermeld in het persbericht van de rechtbank. Aan de andere kant zoekt de U.S. SEC ook de uitlevering van Do Kwon.

Als gevolg hiervan zijn er zorgen gerezen over de intentie van Kwon Do-hyung om te voldoen aan de uitleveringsbeslissing, wat vragen heeft opgeroepen van verschillende partijen, waaronder het Montenegrijnse hof, het ministerie van Justitie en de juridische vertegenwoordiger van Kwon Do-hyung.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!