FTX leed zware verliezen vanwege hackers in 2022

Een nieuw rapport dat is gepubliceerd door Wired onthult dat de cryptocurrency-exchange FTX mogelijk miljoenen dollars verlies heeft geleden als gevolg van een hackaanval in november 2022, vanwege ontoereikende beveiligingsmaatregelen en een gebrek aan transparantie in de bedrijfsvoering van het bedrijf.

Na het faillissement van FTX heeft het nieuwe management grote inspanningen geleverd om verschillende fondsen ter waarde van $1 miljard over te dragen naar verschillende opslagapparaten en slaagde erin om het grootste deel van de fondsen te herstellen, aangezien ze dreigden te verdwijnen in de cryptocurrency-exchange. Volgens het rapport duidt dit erop dat een aanzienlijk deel van de fondsen die destijds door de beurs werden beheerd, het risico liep om gestolen te worden.

Zoals bekend werden accounts die verbonden waren met FTX en FTX.US enkele uren nadat de cryptocurrency-exchange faillissement had aangevraagd en de oprichter, Sam Bankman-Fried, ontslag nam uit zijn leiderschapspositie in het crypto-imperium, leeggemaakt. John J. Ray III, CEO van FTX Debtors en hoofdverantwoordelijke voor het herstructureringsproces, meldde dat $323 miljoen aan fondsen van de wereldwijde exchange en $90 miljoen van de Amerikaanse tak van de exchange werden geleegd na de hackaanval.

Een rechtbankaanvraag die in april is ingediend, onthult dat de meeste fondsen die bij FTX werden bewaard, in hot wallets of wallets werden opgeslagen die rechtstreeks verbonden waren met openbaar toegankelijke computers, wat een direct risico op aanvallen inhield. Er wordt aangenomen dat onbekende aanvallers toegang hebben gekregen tot de privésleutels van de walletadressen van FTX of de wachtwoorden die toegang gaven tot deze wallets, waardoor ze de fondsen konden beginnen leeg te maken.

Bovendien benadrukt het rapport dat na de faillissementsaanvraag van FTX slechts enkele leden van het team mogelijk het exacte aantal walletadressen van de cryptocurrency-exchange kenden of wisten waar hun privésleutels zich bevonden. Dit suggereert ook dat de fondsen mogelijk intern zijn geleegd. Het faillissementsteam onderzocht het realtime legen van de accounts voordat Gary Wang, een van de oprichters van FTX die momenteel wordt geconfronteerd met fraudeaanklachten samen met Bankman-Fried, toegang kreeg tot bepaalde wallets en begon met het overboeken van fondsen.

Wang slaagde erin $500 miljoen over te maken naar een wallet in de hardwarewallet genaamd Ledger Nano, die de juridische adviesfirma Alvarez & Marsall adviseert voor FTX. Na deze overdracht stopte het legen van fondsen in FTX.

De volgende dag deden Wang en Bankman-Fried een andere overdracht van $500 miljoen naar wallets die werden aangeboden door de cryptocurrency-bewaarorganisatie BitGo. Deze overdracht heeft uiteindelijk meer dan $1 miljard aan fondsen gered die verloren hadden kunnen gaan als er geen voorzorgsmaatregelen waren genomen door de cryptocurrency-exchange.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!