Amerikaanse SEC stelt dat cryptocurrencies “geen inherente waarde” hebben

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft in een recente zaak tegen Coinbase verklaard dat cryptocurrencies geen inherente waarde hebben.

In de rechtszaak – die vorige week werd ingediend tegen Coinbase, qua volume de grootste Amerikaanse cryptocurrency-beurs – stelt de regelgevende instantie dat cryptocurrencies geen echte waarde hebben omdat ze op zichzelf geen winst kunnen genereren. Het geeft het volgende aan:

“Onroerend goed heeft ‘inherente waarde’, terwijl een crypto-token ‘geen winst zal genereren als er geen ecosysteem is dat de vraag stimuleert.’”

De SEC verwijst naar de Howey-test, een juridisch criterium dat vaak wordt aangehaald om te bepalen of een transactie als een investeringscontract telt of niet, om het punt ervan te helpen bewijzen.

Volgens de Howey-test is een investeringscontract “een contract, transactie of regeling waarbij een persoon zijn geld investeert in een gemeenschappelijke onderneming en ertoe wordt gebracht winst te verwachten uitsluitend uit de inspanningen van de promotor of een derde partij.” De SEC zegt het volgende:

“Elke suggestie dat het potentiële nut van sommige activa op de een of andere manier de analyse verandert, is verkeerd. De investeringscontracten in Howey omvatten de verkoop van een actief: sinaasappelboomgaarden. Andere materiële activa die als onderdeel van investeringscontracten worden verkocht, zijn onder meer bevers, whiskykisten en chinchilla’s – activa met een inherente waarde… Crypto-activa zijn anders dan de materiële activa die in die gevallen worden verkocht.”

Volgens het argument van de SEC maakt het gebrek aan inherente waarde van crypto het tot een investeringscontract, en daarom onder de jurisdictie van de SEC. Het gaat verder met:

“Als crypto-activa een onderliggende waarde belichamen (zoals een vermelding in een grootboek), is die waarde toegankelijk via het digitale token. Maar het token (dat slechts software is) heeft op zichzelf geen aangeboren of inherente waarde; het is gebonden aan de onderliggende waarde ervan, die voor de crypto-activa waar het in dit geval om gaat het investeringscontract is. Zonder de toegang tot een dienst of het intellectuele eigendom dat deze crypto-activa betekenen, zouden ze waardeloos zijn. Investeerders kopen deze activa immers niet om een digitale reeks letters en cijfers te bezitten.”

Vorige maand zei Coinbase dat de uitsluitend op handhaving gerichte aanpak van de SEC een negatieve invloed heeft op de Amerikaanse economie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!