De laatste ontwikkelingen in de rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried

Zoals jullie wellicht allemaal weten, is de rechtszaak tegen voormalig CEO van de inmiddels ter ziele gegane cryptocurrency-beurs FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), in volle gang. Afgelopen week kreeg SBF het zwaar te verduren in de vorm van gepubliceerde documenten en aantijgingen van het huidige CEO van FTX, John Jay Ray III.

En zijn ‘zware, harde, moeilijke zaak’ lijkt in de rechtszaal niet eenvoudiger te worden gemaakt door advocaten van Cohen & Gresser. Er wordt breed uitgemeten dat districtsrechter Lewis Kaplan zichtbaar geïrriteerd lijkt te zijn door de advocaten van Bankman-Fried. Sommige toeschouwers zeiden dat tijdens sommige pogingen tot kruisverhoor “80%” van de vragen van advocaat Chris Everdell werd neergehaald. Het bezwaar van de aanklagers tegen misleidende vragen werd zo routineus dat rechter Kaplan soms een bezwaar maakte voordat het werd aangeboden.

Maar het is nog vroeg, in een proces dat zes weken zou kunnen duren. Het is nog onbekend of Bankman-Fried zal getuigen. Mariotti zei, samen met een schijnbare meerderheid van de advocaten, dat dit op zijn best een gok en zelfs rampzalig zou kunnen zijn. Gary Wang, mede-oprichter van FTX en oude vriend van SBF, gaf al toe fraude te hebben gepleegd, verwijzend naar de “speciale privileges” die werden aangeboden aan Alameda Research op FTX. Terwijl voormalig FTX-ontwikkelaar Adam Yedidia zei dat hij in november 2022 stopte nadat hij hoorde van het plan om klanten te “frauderen”, een sterk punt dat uit het officiële record werd geschrapt.

Hieronder hebben wij een verder overzicht van de belangrijkste hoogtepunten en details van het proces tot nu toe onder elkaar gezetten. Daarnaast worden enkele gebeurtenissen die buiten de rechtszaal plaats hebben gevonden, zoals onthullingen uit Michael Lewis’ verwarrende biografie van Bankman-Fried, ook benoemd:

  • Mede-oprichter van FTX, Gary Wang, besloot donderdag te getuigen – de vierde getuige van het ministerie van Justitie – en gaf toe dat de cryptocurrency-beurs “speciale privileges” gaf aan SBF’s hedgefonds Alameda Research om het in staat te stellen onbeperkt geld op te nemen. Wang getuigde ook omtrent het feit dat FTX- en Alameda-bestuurders, waaronder Caroline Ellison en Nishad Singh, willens en wetens bankfraude, effectenfraude en grondstoffenfraude hebben gepleegd.

  • Een softwarefout uit 2022 die het gevolg was van de ongebruikelijke manier waarop FTX met klantendeposito’s omging, overschatte de bezittingen van Alameda met $8 miljard, volgens getuigenissen van Adam Yedidia. FTX-klanten stortten fiat door geld over te maken naar Alameda, zei ex-FTX-ontwikkelaar Yedidia, wat de manier waarop de bedrijven schulden aan klanten bijhielden ‘compliceerde’.

  • SBF veranderde de lock-up periode van SRM-tokens na een enorme rally in 2021, omdat hij bang was dat zijn werknemers te rijk zouden worden om te werken, volgens Michael Lewis’ biografie ‘Going Infinite’. Hij schreef:

    “In de kleine lettertjes van het Serum-contract voor werknemers had hij zich het recht voorbehouden om de gevangenisstraf van Serum te verlengen, en hij gebruikte dit om het Serum van alle werknemers zeven jaar lang op te sluiten.”

  • In hun openingsverklaring woensdag noemden Amerikaanse aanklagers het crypto-imperium van SBF een “kaartenhuis … gebouwd op een leugen.” Liegen is een herhaaldelijk refrein geworden tijdens het proces, waarbij Gary Wang, medeoprichter van FTX, ook zegt dat SBF heeft “gelogen” over het vermogen van Alameda om schulden en schulden op te bouwen, waardoor de fondsen van FTX-klanten in gevaar komen.

  • De advocaten van SBF, die in de begindagen van het proces grotendeels ineffectief werden geacht, hebben zich geconcentreerd op de “goede trouw”-acties van SBF terwijl ze werken aan het onderbouwen van het argument dat een fout in het bedrijfsleven – zelfs een kolossale fout zoals het misplaatsen van 8 miljard dollar – niet noodzakelijkerwijs een misdaad is.

  • Het ministerie van Justitie zei dat het ontbreken van duidelijke cryptoregelgeving niet relevant is voor de strafzaak tegen FTX-oprichter Sam Bankman-Fried.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!