BRICS overweegt lancering wereldwijd betalingssysteem om SWIFT te omzeilen

Het wereldwijde economische samenwerkingsverband dat bekend staat als BRICS overweegt naar verluidt de lancering van een wereldwijd betalingssysteem dat het bankwezenstandaard SWIFT zou kunnen omzeilen.

Volgens een nieuw rapport van het door de Russische overheid gefinancierde nieuwsorganisatie TASS evalueren de ministers van Financiën van de groep de haalbaarheid van een gezamenlijk betalingsnetwerk en zullen ze de potentiële oprichting ervan formeel bespreken tijdens de komende BRICS-vergadering volgend jaar.

De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, zegt dat het netwerk de onafhankelijke inspanningen zou versterken om betalingsberichtensystemen te creëren:

“We proberen ons financiële berichtensysteem, het SPFS, in te voeren, onze Chinese collega’s hebben hun eigen systeem, andere BRICS-landen hebben ook hun systemen of zijn ze aan het creëren. Daarom moet dit onderwerp worden besproken door monetaire autoriteiten en financiële instanties van BRICS-lidstaten.”

Dit nieuws komt nadat BRICS – wat staat voor de landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – formeel besloot om Saoedi-Arabië, Iran, Ethiopië, Egypte, Argentinië en de Verenigde Arabische Emiraten aan de groep toe te voegen.

Toen hem werd gevraagd hoe Rusland de toekomstige potentie van BRICS ziet, zei Siluanov dat het blok zich richt op “het verwijderen van alle banden van het Westen naar het Zuidoosten” in een groeiende trend die “in de toekomst zal aanhouden.”

SWIFT is een essentieel onderdeel van het wereldwijde banksysteem en wordt door banken gebruikt om op een veilige manier berichten met betrekking tot geld te verzenden en ontvangen.

De organisatie, die een coöperatie is die voornamelijk eigendom is van banken, heeft in maart 2022 op verzoek van de Europese Unie verschillende Russische banken verboden.

In augustus van dit jaar zei de minister van Financiën van Zuid-Afrika, Enoch Godongwana, dat een op BRICS gebaseerd betalingssysteem tot doel zou hebben om de handel in lokale valuta’s in plaats van de Amerikaanse dollar te versterken. Hij zei echter dat de implementatie moeilijk zou zijn en dat het systeem niet bedoeld zou zijn om SWIFT rechtstreeks uit te dagen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!