Amerikaanse SEC bestempelt NFT’s als effecten in nieuwe beschuldigingen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt een veel gevolgd mediabedrijf van schendingen van de effectenwetgeving met betrekking tot de verkoop van non-fungibele tokens (NFT’s).

De SEC kondigt formele aanklachten aan tegen het in Los Angeles gevestigde mediabedrijf Impact Theory wegens het naar verluidt aanbieden van NFT’s als een “niet-geregistreerd aanbod van crypto-activa”. De beschuldigingen luiden als volgt:

“[De SEC] heeft Impact Theory, LLC, een media- en entertainmentbedrijf met hoofdkantoor in Los Angeles, vandaag aangeklaagd voor het uitvoeren van een niet-geregistreerd aanbod van crypto-activa in de vorm van zogenaamde non-fungibele tokens (NFT’s). Impact Theory heeft via het aanbod ongeveer $30 miljoen opgehaald bij honderden investeerders, waaronder investeerders in de Verenigde Staten.”

Volgens het persbericht van de SEC moedigde Impact Theory volgers aan om NFT’s te kopen uit een verzameling die bekend staat als “Founder’s Keys”, met de belofte te investeren in iets dat de potentie had om zo groot te worden als “de volgende Disney”, waarbij “enorme waarde” werd beloofd. Volgens de SEC waren deze en andere verkopen echter investeringscontracten en vormden zij daarom effectenverkopen. Zo stelt Antonia Apps, directeur van het regionale kantoor van de SEC in New York, het volgende:

“Bij gebrek aan een geldige vrijstelling moeten aanbiedingen van effecten, in welke vorm dan ook, worden geregistreerd. Zonder registratie worden alle soorten beleggers beroofd van de bescherming die hen wordt geboden door de robuuste openbaarmakingen en andere waarborgen die onze effectenwetten al lang bieden.”

Impact Theory heeft ermee ingestemd de verkoop van NFT stop te zetten, alle Founder’s Keys te vernietigen en meer dan $6,1 miljoen aan vergoedingen en boetes uit te betalen. Het entertainmentbedrijf geeft de beschuldigingen van de SEC echter niet toe, noch ontkent het deze.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!