Gaming-altcoin daalt met meer dan 50%, maar hoe komt dit?

Een nog vrij onbekende gaming-altcoin, die gebouwd is op het Ethereum-netwerk, explodeerde de afgelopen week in prijs voordat hij terugkeerde nadat een reeks whales hun bezittingen naar beurzen hadden gestuurd.

Eeuwigdurige contracten zorgen voor grotere interesse

Op 4 augustus kondigde ’s werelds grootste CEX door actieve gebruikers, Binance, aan dat het een YGG/USDT-handelspaar voor eeuwigdurende contracten zou lanceren.

Eeuwigdurende contracten zijn een speciaal aanbod van handelsproducten waarmee beleggers kunnen speculeren op de toekomstige prijs van een actief die lager is dan de huidige prijs (shortpositie) of hoger (longpositie).

On-chain-gegevens tonen aan dat het investeerders zorgde voor een kapitaalinstroom van meer dan $100 miljoen op YGG-markten. Volgens gegevens van Coinglass begon YGG open interest omhoog te schieten onmiddellijk nadat Binance op 5 augustus eeuwigdurende contracten lanceerde voor de munt.

Why Did Yield Guild Games (YGG) Price Rally? | Open Interest, Aug 2023

Als gevolg van dit nieuws, zag Yield Guild Games (YGG), een blockchain-gebaseerde play-to-earn gaming gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO), zijn native token stijgen van ongeveer $0,18 een week geleden naar een hoogtepunt van bijna $0,75 op maandag, een stijging van 317%.

Sindsdien is de altcoin echter met bijna 50% gecrasht vanaf dat hoogtepunt en handelt op het moment van schrijven rond de $0,376.

VC’s dumpen hun bezittingen op de open markt

Blockchain-tracker Lookonchain merkte tevens op dat een reeks transacties van grote investeerders in voorgaande dagen voorafgingen aan de enorme volatiliteit van YGG op maandag.

Wintermute, een algoritmisch handelsbedrijf voor digitale activa, heeft tussen donderdag en maandag ongeveer 13,6 miljoen YGG naar Binance en Kraken verplaatst, volgens Etherscan en blockchain-inlichtingenbedrijf Arkham.

Daarnaast heeft het venture capital-bedrijf voor digitale activa, Youbi Capital, zondag en maandag ook ongeveer 5 miljoen YGG naar Binance overgemaakt, melden Lookonchain en Etherscan.

Tot slot claimde Sfermion, een investeringsmaatschappij met meerdere strategieën, 1,2 miljoen YGG en deponeerde het bij Binance via het institutionele crypto-handelsplatform FalconX.

Waarom is de altcoin met 50% gedaald?

Na het nieuws van Binance, lieten gegevens op de keten een piek van 284% in netwerkactiviteit en 320% groei in open interest zien, die de aanhoudende YGG-prijsrally voort stuwde.

Hierdoor waren strategische investeerders op hun hoede voor het innemen van longposities op Yield Guild Games. Dit komt omdat YGG’s open interest de huidige marktkapitalisatie van de altcoin overtrof.

Telkens wanneer de open interest de marktkapitalisatie van de onderliggende waarde overschrijdt, duidt dit op buitensporige marktspeculatie. Deze marktonevenwichtigheid betekende dat de houders van de YGG-longpositie het risico liepen op mogelijke liquidaties.

Daarnaast was een grote cluster van houders die al minimaal 1 jaar op ongerealiseerde verliezen staan. Daarom waren velen van hen waarschijnlijk van plan om hun winst te pakken en hun posities sluiten zodra de YGG-prijs gebied van $0,72 wist te bereiken.

Als gevolg van dit gevaar, besloten verschillende grote investeringsbedrijven om de altcoin te dumpen op crypto-beurzen, wellicht met het plan om de munt weer op een lager punt terug te kopen. Dit zorgde weer voor een domino effect voor de prijs van de munt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!