Rapport: Drie landen sluiten zich aan bij BRICS

Drie extra landen hebben naar verluidt zich aangesloten bij Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika in hun economische alliantie, bekend als BRICS.

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Naledi Pandor, vertelt de door de Russische regering gesteunde RT over de uitbreiding van BRICS voorafgaand aan een Rusland-Afrika-top in St. Petersburg.

De diplomaat zegt dat landen die zich bij BRICS willen aansluiten, worden aangetrokken door de progressieve idealen van het blok. Ze zegt dat de groep zich richt op belangrijke ontwikkelingskwesties zoals vrede en veiligheid:

“We staan niet tegenover iemand; we staan niet voor iemand. We werken voor het welzijn van de wereld. We streven er niet naar om de oceanen te bewapenen, we streven er niet naar om het bos te bewapenen, en we streven er niet naar om klimaatverandering te bewapenen.”

De toevoeging van drie andere landen brengt het totale aantal leden van BRICS op acht. Pandor beschrijft de ontwikkeling als “fantastisch”.

De minister van Buitenlandse Zaken noemde de nieuwe lidstaten van het blok niet bij naam, maar de Zuid-Afrikaanse ambassadeur bij BRICS, Anil Sooklal, zei eerder dat 44 landen zich bij de alliantie willen aansluiten. Sooklal zei dat BRICS-leiders deze maand een vergadering zullen houden om de toetreding van nieuwe leden te bespreken.

De landen die interesse hebben getoond om nieuwe leden van BRICS te worden, zijn onder andere Argentinië, Iran, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Cuba, de Democratische Republiek Congo, Comoren, Gabon en Kazachstan.

Met de groeiende invloed van BRICS en de potentiële uitbreiding van het blok, zullen de ogen van de internationale gemeenschap gericht blijven op hun toekomstige initiatieven en gezamenlijke projecten. Als BRICS erin slaagt om hun gezamenlijke doelen te verwezenlijken, zou dit een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een stabielere en welvarende wereldorde.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!