Do Kwon zou zowel in Zuid-Korea als in de VS de cel in kunnen

Do Kwon, medeoprichter en CEO van Terraform Labs, kan mogelijk te maken krijgen met meerdere veroordelingen in zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea, volgens een hoge Zuid-Koreaanse aanklager die het onderzoek leidt.

Het is bekend dat Kwon momenteel onder huisarrest staat in Montenegro, nadat zijn borgtochtvoorstel op 5 juni werd goedgekeurd door een Montenegrijnse rechtbank. Zowel Kwon als de chief financial officer van Terraform Labs, Han Chang-Joon, zijn wettelijk verplicht om te verblijven op het woonadres van Chang-Joon in Montenegro in afwachting van een beslissing over uitlevering. Tegen Bloomberg zei Dan Sunghan dat het logischer zou zijn om Kwon uit te leveren aan Zuid-Korea “als het gaat om gerechtigheid brengen of schadevergoeding voor slachtoffers”.

Volgens Sunghan is het grootste deel van het basisonderzoek naar de ineenstorting van het Terra-ecosysteem namelijk in Zuid-Korea uitgevoerd. Hij beweerde verder dat de lokale autoriteiten toegang hebben tot meer bewijsmateriaal in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers. Het onderstaande werd aangegeven:

“De meest efficiënte manier om gerechtigheid te krijgen, is door het onderzoek en de rechtszaak in Zuid-Korea te laten plaatsvinden.”

Sunghan benadrukte ook dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten al een aantal mede-samenzweerders van Kwon hebben aangeklaagd. Op de vraag of Kwon mogelijk een proces in zowel de VS als Zuid-Korea moet ondergaan, geloofde Sunghan dat “zo’n scenario mogelijk is”. Een veroordeelde kan te maken krijgen met meerdere grensoverschrijdende veroordelingen wanneer ze nog niet zijn vervolgd voor sommige misdaden in een van de rechtsgebieden, legde hij uit.

Sunghan zei dat als de Zuid-Koreaanse autoriteiten geen rekening houden met alle misdaden waar Kwon van beschuldigd wordt in de VS, de ondernemer mogelijk naar de VS kan worden gestuurd voor vervolging nadat hij zijn straf in Zuid-Korea heeft uitgezeten – wat alleen al meer dan 40 jaar kan zijn.

De aanklager verwacht dat de straf voor Kwon “de langste straf is die ooit in Zuid-Korea is opgelegd”. Kwon’s cold wallet, waar naar verluidt 10.000 Bitcoin (BTC) in zit, blijft onvindbaar.

Sunghan bevestigde dat de autoriteiten kunnen zien dat er geld van de betreffende wallet wordt verplaatst. De locatie van de wallet en de gebruikte procedure om de fondsen op te nemen, blijven echter een mysterie. Sunghan zei het volgende:

“Dit is de grootste financiële fraude of effectenfraude die ooit in Zuid-Korea heeft plaatsgevonden.”

Do Kwon werd op 23 maart door de autoriteiten van Montenegro vastgehouden nadat hij werd betrapt toen hij het land probeerde te verlaten met valse documenten. Kort daarna verzochten zowel de Amerikaanse als Zuid-Koreaanse autoriteiten om zijn uitlevering aan hun respectieve landen. Volgens de Zuid-Koreaanse aanklager Dan Sunghan kan het verwerken van dergelijke uitleveringsverzoeken tot negen maanden duren.

Ondertussen is Zuid-Korea begonnen met het onderzoeken van overnameovereenkomsten van Binance in het land, nadat de crypto-exchange in een juridische strijd was verwikkeld met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Volgens een lokaal rapport is het Financial Service Committee (FSC) van Zuid-Korea bezig met het onderzoeken van de overname van het lokale crypto-handelsplatform Gopax door Binance. In de beoordeling van de Gopax-deal wees de FSC op vermeende schendingen van effectenwetten door Binance en verzoeken van de SEC om de activa van Binance.US te bevriezen, wat het moeilijk maakt om het overnameverzoek op dit moment te accepteren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!