SEC krijgt toestemming om Binance activa te bevriezen – Moet je jezelf zorgen maken?

Zoals jullie vast allemaal al weten, heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) deze week de crypto-industrie op zijn grondvesten doen schudden door een handhavingsactie te starten tegen ’s werelds grootste cryptobeurs, Binance.

De SEC beweerde onder andere dat Binance en zijn Chief Executive Officer Changpeng “CZ” Zhao aanzienlijke controle behielden over Binance.US, ondanks publieke verklaringen van het bedrijf die het tegendeel beweerden. Volgens de toezichthouder omvatte dit toezicht toegang tot stortingen van Binance.US-klanten.

SEC krijgt recht om Binance.US activa te bevriezen

Opmerkelijk genoeg drong de SEC er bij de rechtbank op aan om activa die verband houden met Binance.US-gerelateerde entiteiten te bevriezen. De rechtbank heeft dit verzoek ingewilligd volgens een recente indiening.

In de indiening van dinsdag 6 juni onthulde de United States District Court for the District of Columbia dat het de tijdelijke voorziening van de SEC had goedgekeurd ten aanzien van BAM Management en BAM Trading.

In het bevel stelde de rechtbank dat de SEC voldoende bewijsmateriaal had geleverd om aan te geven dat “de gedaagden handelingen hebben verricht en, tenzij tijdelijk beperkt en verboden door dit gerechtshof, zullen doorgaan met handelingen, praktijken en bedrijfsvoering” die in strijd zijn met de Amerikaanse effectenwetten.

Wat betekent dit?

Het bevel bevriest effectief de activa van BAM Management en BAM Trading, waardoor de bedrijven geen Binance.US-klantengelden kunnen verzenden, behalve naar bewaarders zoals BitGo of Aegis. Daarnaast dwingt het de repatriëring af van alle activa die namens Binance.US-klanten worden aangehouden.

De rechtbank ondersteunde opmerkelijk genoeg de argumenten van de SEC dat een dergelijk bevel noodzakelijk was om de verplaatsing van fondsen buiten haar rechtsgebied te voorkomen. De rechtbank merkte ook op dat het Binance beval om alle fondsen die namens Binance.US-klanten worden aangehouden onder toezicht van Binance.US te plaatsen, om de veiligheid van deze stortingen te waarborgen.

Na het bevel heeft Binance slechts vijf dagen de tijd om ervoor te zorgen dat de toegang tot klantengelden beperkt blijft tot Binance.US, en 30 dagen om eventuele activa die het namens Binance.US-klanten aanhoudt over te dragen.

Moet u zich zorgen maken?

Het is belangrijk op te merken dat het bevel alleen betrekking heeft op Binance.US en de overdracht van klantendeposito’s naar Binance-gerelateerde entiteiten die betrokken zijn bij de rechtszaak. Het heeft dus géén invloed heeft op klantopnames. De rechtbank schreef het volgende:

“BAM Trading kan doorgaan met het overboeken van klantactiva om de terugbetaling van klantencryptoactiva te ondersteunen, met uitzondering van en uitdrukkelijk met uitsluiting van klantencryptoactiva van een van de Binance-entiteiten, en anders onderhevig aan het verbod dat het klantactiva niet overdraagt ten behoeve van een van de Binance-entiteiten.”

In een Twitter-verklaring op dinsdag 6 juni verzekerde Binance.US klanten dat het bedrijf normaal blijft functioneren. Het gaf het volgende aan:

“Gebruikersactiva blijven veilig en beveiligd en het platform blijft volledig operationeel met normaal functionerende stortingen en opnames,” schreef de cryptobeurs.

Binance.US heeft in de afgelopen 24 uur meer dan $16,2 miljoen aan uitstroom gezien, volgens gegevens van DeFi Llama. In een tweet op woensdag 7 juni suggereerde Bitcoin-analist Willy Woo, die gegevens van Glassnode deelde, echter dat het nieuws weinig impact heeft gehad op het moederplatform Binance.com.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!