Amerikaanse senator claimt dat crypto gebruikt wordt door drugsdealers en schurkstaten

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren heeft onlangs aangegeven dat crypto helpt bij het faciliteren van allerlei soorten misdaad en illegale financiële activiteiten.

De senator van Massachusetts claimde dat “schurkenstaten”, oligarchen en drugsdealers cryptocurrency gebruiken om hun criminele regimes te financieren. Als gevolg hiervan heeft ze een wetsvoorstel ingediend dat het illegale gebruik van digitale activa zou kunnen aanpakken. Ze gaf het volgende aan:

“Wist je dat schurkenstaten, oligarchen en drugsbaronnen crypto gebruiken om miljarden aan gestolen geld wit te wassen, sancties te omzeilen en terrorisme te financieren? Het is een groot probleem, maar we kunnen het oplossen. Ik heb een wetsvoorstel dat mazen in de wet zal dichten en regels van gezond verstand zal toepassen op de industrie.”

Warren introduceerde in december 2022 de Digital Asset Anti-Money Laundering Act van 2022. Het wetsvoorstel heeft tot doel de crypto-industrie te laten voldoen aan dezelfde witwasregels die van toepassing zijn op het traditionele financiële systeem.

De senator kondigde in februari plannen aan om de wetgeving opnieuw in te voeren, omdat ze waarschuwde dat criminelen zoals drugshandelaren en ransomware-aanvallers, evenals staten als Noord-Korea en Iran crypto gebruiken om miljarden aan illegale fondsen wit te wassen.

Zo zei Warren tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie Banking, Huisvesting en Stedelijke Zaken het volgende:

“Kijk, de regels moeten eenvoudig zijn: dezelfde soort transactie, hetzelfde soort risico, betekent dezelfde soort regels.”

Volgens Jake Chervinsky, chief policy officer van de Blockchain Association, zal het voorgestelde wetsvoorstel ook gevolgen hebben voor legitieme crypto-activiteiten, aangezien het digitale activa in de Verenigde Staten effectief zal verbieden. Hij zei het onderstaande:

“Het wetsvoorstel van senator Warren zou een de facto verbod op crypto in de VS opleggen, waarbij allerlei legitieme activiteiten zoals mining en staking strafbaar worden gesteld, terwijl er niets wordt gedaan om illegale financiering daadwerkelijk te bestrijden. Het is geen verrassing dat ze moeite heeft om medesponsors te vinden.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!