IMF: Verenigd Koninkrijk heeft 2023 recessie succesvol afgewend

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een herziene economische voorspelling vrijgegeven voor het Verenigd Koninkrijk, waarin wordt gesteld dat de eerder voorspelde recessie voor 2023 succesvol is vermeden.

Het IMF schrijft deze positieve verschuiving toe aan effectieve maatregelen die door de Britse regering zijn genomen om de economie te stabiliseren en de inflatie te bestrijden. Desondanks adviseert de organisatie voorzichtigheid en dringt er bij de regering op aan om pre-verkiezingsbelastingverlagingen te vermijden.

Opheffing van recessie in het VK

Het IMF had eerder verwacht dat de Britse economie in 2023 met 0,3% zou krimpen, de zwakste voorspelling onder alle belangrijke economieën. De nieuwe prognose plaatst de groei van het BBP van het VK echter op 0,4% voor het jaar, waarmee het bepaalde welvarende economieën, waaronder Duitsland, overtreft.

Deze verandering is volgens het IMF voornamelijk te danken aan een krachtig herstel van de vraag, gestimuleerd door snellere dan verwachte loongroei, verhoogde overheidsuitgaven en verbeterd ondernemersvertrouwen.

Volgens het IMF hebben factoren zoals de daling van de energiekosten na scherpe stijgingen vorig jaar en de regulering van wereldwijde toeleveringsketens ook bijgedragen aan het economisch herstel. Zo gaf IMF-directeur Kristalina Georgieva het volgende aan tijdens een recente persbriefing:

“De Britse autoriteiten hebben in de afgelopen maanden verantwoordelijk en besluitvaardig leiderschap getoond, waarbij ze terecht de strijd tegen inflatie als prioriteit hebben gesteld.”

Het IMF prijst tevens de huidige regering onder premier Rishi Sunak en minister van Financiën Jeremy Hunt voor het stellen van de prioriteit bij fiscale prudentie.

Het dringt er echter bij Hunt op aan om de verleiding te weerstaan ​​om de belastingdruk te verlichten voor politiek gewin. Het IMF betoogt dat belastingverlagingen weliswaar investeringen kunnen stimuleren, maar alleen moeten worden doorgevoerd wanneer dit economisch haalbaar is.

“Het huidige moment is noch betaalbaar noch wenselijk voor belastingverlagingen”, waarschuwde Georgieva, waarbij ze erkende dat er mogelijk druk is van de Conservative Party, die momenteel achterligt op de Labour Party in opiniepeilingen, om belastingverlagingen door te voeren vóór de verkiezingen van 2024.

Toekomstvoorspelling

Het IMF verwacht dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk, die in maart tot meer dan 10% is gestegen, tegen het einde van het jaar zal dalen naar ongeveer 5%, in lijn met eerdere voorspellingen van de Bank of England.

Verwacht wordt dat het inflatieniveau tegen medio 2025 terugkeert naar het streefdoel van 2%. Ook wordt verwacht dat de Britse economie gestaag zal groeien, met een stijging van 1% in 2024 en 2% in de komende twee jaar, om uiteindelijk te stabiliseren op een langetermijngroeipercentage van ongeveer 1,5%.

Het IMF benadrukte ook het potentieel om de economische groei in Groot-Brittannië te bevorderen door strategieën om de impact van chronische ziekten op de beroepsbevolking te beheersen en beleids- en regelgevingsonzekerheid te minimaliseren om investeringen in het bedrijfsleven te bevorderen.

Ondanks het over het algemeen positieve vooruitzicht, waarschuwde het IMF tegen aanhoudende inflatie en mogelijke onbeheersbare loonstijgingen, en noemde deze als belangrijke directe risico’s voor de economische prognose van het VK.

Het IMF adviseerde de Bank of England ervoor te zorgen dat het monetaire beleid streng blijft om deze bedreigingen tegen te gaan. Het zei het volgende:

“De aanhoudende onzekerheid rondom het macro-economische klimaat en de duurzaamheid van inflatie vereist voortdurende evaluatie van de snelheid en mate van monetaire verkrapping.”

Als reactie op deze waarschuwingen heeft de Bank of England de leenkosten systematisch verhoogd in 12 opeenvolgende vergaderingen, waardoor de rente deze maand is gestegen naar 4,5%. Financiële markten voorspellen dat de rente later dit jaar een piek zal bereiken van 5%.

Over het geheel genomen brengt de herziening door het IMF welkome opluchting voor het VK en duidt het op een ommekeer van recessie naar groei in de nationale economie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!