EU boekt vooruitgang tegen belastingontduiking door middel van crypto

De Europese Commissie boekt vooruitgang in de richting van een EU-brede overeenkomst, genaamd de Directive on Administrative Cooperation (DAC8), om belastingontduiking tegen te gaan en cryptotransacties binnen de EU-grenzen beter te volgen.

Voortbouwend op bestaande wetgeving, zal het nieuwe amendement “de rapportage en uitwisseling van informatie tussen belastingautoriteiten binnen de Europese Unie uitbreiden om inkomsten of inkomsten te dekken die worden gegenereerd door gebruikers die in de EU wonen terwijl ze met crypto-activa werken.”

EU-commissaris en directeur van belastingen Benjamin Angel dook gisteren op Twitter om de overweldigende steun van DAC8 te vieren, waarbij hij aangaf dat de “nieuwe fiscale regels voor transparantie zullen zorgen voor alle dienstverleners die transacties in crypto-activa faciliteren voor klanten die in de Europese Unie wonen.”

DAC8 zal de EU-belastingautoriteiten helpen bij het monitoren van EU-ingezetenen die crypto houden op moeilijk te vinden plaatsen, meestal in het buitenland, die anders onbekend zouden zijn bij de EU-autoriteiten. De wetgeving vereist ook dat dienstverleners op het gebied van crypto-activa, zoals beurzen en marktplaatsen, klanttransacties moeten melden⁠, en de EU-autoriteiten extra bevoegdheden geven om toezicht te houden op degenen die meer dan 1 miljoen euro aan hoogrentende activa aanhouden.

Het amendement is in overeenstemming met eerder cryptobelastingbeleid dat is voorgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die de rapportage over cryptobelasting wil reguleren op basis van de suggesties van EU-lidstaten.

De OESO heeft op 22 maart 2022 een voorstel uitgebracht over nieuwe regels voor cryptobelastingrapportage, het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) genaamd, in een poging de internationale uitwisseling van cryptogerelateerde transactiegegevens tussen belastingautoriteiten en crypto-activaservice te standaardiseren aanbieders.

De definitieve onderhandelingen over DAC8 zullen later in mei 2023 plaatsvinden in het Europees Parlement. We wachten geduldig af wat de uitslag van deze onderhandelingen zal zijn. We houden jullie uiteraard op de hoogte!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!