China is bezig om de Amerikaanse dollar te verzwakken, aldus Econoom van het Witte Huis

In een recente verklaring beweerde de econoom van het Witte Huis, Jared Bernstein, dat er “enig bewijs” is dat China ernaar streeft de Amerikaanse dollar te verzwakken, aldus Reuters.

Volgens Bernstein zijn de inspanningen van China gericht op het verminderen van de macht van de dollar als internationale reservevaluta. De econoom drong er bij het Congres op aan het lopende debat over het Amerikaanse schuldenplafond aan te pakken om de waarde van de dollar te beschermen temidden van de campagne van de BRICS-landen om de invloed ervan te verminderen.

De Amerikaanse dollar wordt bedreigd door BRICS

De Amerikaanse dollar heeft de afgelopen weken de krantenkoppen gehaald vanwege de BRICS-landengroep, waaronder Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, die proberen de dollar te onttronen als reservevaluta voor internationale handel.

Het Witte Huis heeft verklaard dat China actief probeert de Amerikaanse dollar te verzwakken. De econoom van het Witte Huis, Jared Bernstein, een lid van de raad van economische adviseurs van het Witte Huis, besprak de kwestie met de bankcommissie van de Senaat en verklaarde dat een oplossing voor het probleem van het schuldenplafond zou kunnen helpen de waarde van de dollar te behouden. Hij zei het volgende tegen de senatoren:

“Een ding dat we echt kunnen doen om zowel de dollar te helpen zijn reservevalutastatus te behouden, maar ook om de waarde van de dollar te beschermen, is het verhogen van het schuldenplafond.”

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Als ’s werelds op een na grootste economie groeide het bbp van China in de eerste drie maanden van het jaar met 4,5% op jaarbasis, waarmee het de prognoses van analisten voor een groei van 4% overtrof toen de COVID-19-beperkingen werden opgeheven.

De groei van de detailhandelsverkopen in China versnelde tot 10,6%, wat de verwachtingen overtrof en het hoogste punt in bijna twee jaar bereikte. Bovendien nam de groei van de fabrieksproductie toe, maar bleef iets achter bij de voorspellingen. Als gevolg hiervan zei Thierry Wizman, Macquarie’s wereldwijde FX & tarievenstrateeg in New York, het volgende:

“Als de rest van de wereld het goed of beter doet dan de VS. in termen van activiteit… dat is meestal slecht voor de dollar.”

Wereldwijde valutareacties

De Amerikaanse dollar daalde dinsdag ten opzichte van de meeste grote valuta, na beter dan verwachte groeicijfers uit China, terwijl sterke looncijfers uit Groot-Brittannië de Britse pond ondersteunden.

De euro steeg met 0,37% tot $1,0966, terwijl de dollarindex, een maatstaf voor de greenback ten opzichte van zes belangrijke valuta’s, met 0,372% daalde. De offshore-yuan van China daalde met 0,02% tot $6,8799 per dollar.

De Britse pond steeg ondanks een onverwachte stijging van het werkloosheidspercentage in de drie maanden tot februari, omdat de loongroei hoger bleef dan verwacht, wat de Bank of England er mogelijk toe aanzette haar rentetarief in mei opnieuw te verhogen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!