Maak deze fout niet bij de belastingdienst omtrent crypto!

Over enkele uren is het zover, 2023! Dat betekent veel oliebollen, champagne en dit jaar voor het eerst in twee jaar weer vuurwerk. Daarentegen zien veel mensen vaak de belastingaangifte in al deze feesten over het hoofd. Ook crypto investeerders moeten opletten. Zo is 1 januari de peildatum van iemands vermogen, dus ook bij crypto investeerders. Deze aangifte is wat onduidelijk, helemaal als je het voor het eerst moet doen: dus hier een kleine verduidelijking over de aangifte.

Crypto belastingaangifte

Uw crypto-activa moeten net als elk ander deel van uw vermogen bij de belastingdienst worden aangegeven. Zoals elke crypto-investeerder het afgelopen jaar ongetwijfeld heeft opgemerkt, kan de waarde van deze activa van dag tot dag enorm fluctueren. De Belastingdienst kijkt echter pas op een bepaald moment naar de waarde van uw vermogen. Dat moment is 1 januari om 00:00 uur.

Om je toekomstige zelf het later niet moeilijke te maken, is het verstandig om bij te houden wat je portefeuille op dat moment waard was. Dit kan bijvoorbeeld door simpelweg een screenshot van je wallet te maken. Op deze manier hoef je niet terug te gaan om de totale waarde van alle cryptocurrencies op 1 januari te achterhalen, wat een erg vervelende klus kan zijn.

Er zijn ook veel investeerders in cryptocurrency die denken dat het opnemen van cryptocurrencies in de belastingaangifte niet verplicht is. Dit is echter niet waar: Het maakt deel uit van uw vermogen. Vergeet dus niet uw Bitcoin (BTC) te vermelden. Als u dit niet doet, kan dit in de toekomst tot problemen leiden, zoals boetes.

Cryptocurrencies vallen onder je vermogen

Blockchain biedt een zeker gevoel van veiligheid en anonimiteit aan wie zich wil verbergen voor de ogen van de belastingdienst. Het was misschien een paar jaar geleden mogelijk om uw cryptobezit te verbergen, maar dat is zeker niet meer het geval. De belastingdienst heeft de middelen om elke transactie op de blockchain te volgen. Neem dus geen enkel risico.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!