India wil 1 miljoen gebruikers van de CBDC binnen drie maanden realiseren

De architecten van de retail centrale bank digitale valuta (CBDC-R) in India streven ernaar om de gebruikersbasis van de digitale roepie te vergroten tot één miljoen gebruikers. Twee personen die bekend zijn met de zaak hebben laten weten dat het oplossen van het probleem van het creëren van een offline versie prioriteit heeft.

Hoewel ambtenaren van de Reserve Bank of India (RBI) in maart publiekelijk verklaarden dat ze in juli mikten op 500.000 gebruikers, streven ze er in het geheim naar om dit aantal te verdubbelen. Het onderstaande werd aangegeven door de anonieme bron:

“Ervan uitgaande dat India de grootste bevolking ter wereld heeft, verwachten we gemakkelijk de mijlpaal van één miljoen gebruikers te bereiken. De voorlopige tijdslijn voor het bereiken van één miljoen gebruikers drie maanden is.”

De Reserve Bank of India (RBI) voert zowel retail- als groothandels CBDC-pilots uit. De retail CBDC-pilot is actief in ten minste 15 steden met meer dan 13 banken die deelnemen. De retail CBDC-pilot van India begon op 1 december 2022 en heeft in de vier maanden sindsdien meer dan 100.000 klanten aangetrokken.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

De digitale roepie van India was onderwerp van grote belangstelling tijdens een recente bijeenkomst van de Groep van 20 (G-20) die door India werd gehost in Bengaluru, zei RBI-gouverneur Shaktikanta Das tijdens een persconferentie op donderdag. Hij voegde het volgende toe:

“Sterker nog, een vooraanstaand persoon uit de internationale financiële sector ging zo ver om het ontwerp van onze CBDC te complimenteren. Het enige wat miste in de CBDC is de geur van nieuw geld.”

De RBI had in 2023 een Hackathon georganiseerd om oplossingen te vinden voor enkele van de uitdagingen rondom een retail CBDC, zoals het verbeteren van de schaalbaarheid, het verhogen van het aantal transacties per seconde en oplossingen voor het mogelijk maken van offline transacties. De anonieme bron gaf het volgende aan:

“Dit is bijna een onmogelijke drievuldigheid. Op dit moment kunt u twee doelstellingen bereiken, maar niet de derde. Hopelijk zal een technologische innovatie dit snel oplossen.”

Een digitaal valutasysteem dat offline transacties kan faciliteren, wordt gezien als een manier om financiële inclusie in opkomende economieën zoals India te verbeteren. De RBI hoopt offline transacties te kunnen uitvoeren door het testen van het gebruik van wearables, kaarten zoals debet- en creditcards, bluetooth-technologie en een smartphone. Een andere belangrijke zorg die de RBI wil aanpakken, is het risico van dubbele uitgaven. Meer dan 50 voorstellen zijn ingediend bij de RBI op de sluitingsdatum van 24 maart 2023 om het probleem van offline transacties op te lossen, aldus een bron.

De RBI is ook in contact met particuliere bedrijven om oplossingen te overwegen om de schaalbaarheid te verbeteren, hoewel er geen samenwerking is gestart met prominente blockchain-gerelateerde entiteiten. De RBI heeft geen tijdlijn aangekondigd voor de uitrol van een retail CBDC op volledige schaal, maar heeft eerder aangegeven dat het mikte op het einde van het jaar.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!