Do Kwon beschuldigd van fraude door Amerikaanse aanklagers, slechts enkele uren na zijn arrestatie in Montenegro

De CEO en oprichter van Terraform Labs, het bedrijf achter Terra (LUNA) en UST, bekend als Do Kwon, wordt slechts enkele uren nadat hij gearresteerd werd in Montenegro beschuldigd van fraude door Amerikaanse aanklagers in New York.

In een door de Amerikaanse advocaat Damian Williams ondertekende rechtszaak is de 31-jarige Zuid-Koreaanse ondernemer aangeklaagd voor acht afzonderlijke aanklachten, waaronder grondstoffenfraude, effectenfraude, bankfraude en samenzwering tot oplichting en marktmanipulatie.

De aanklacht komt op het moment dat Filip Adzic, de minister van Binnenlandse Zaken van Montenegro, op 23 maart meldde dat een persoon die ervan wordt verdacht de voormalige “cryptocurrency-koning” te zijn, werd vastgehouden op de luchthaven van Podgorica met “vervalste documenten”.

De verdachte, vermoedelijk Kwon, werd vastgehouden op de luchthaven van Podgorica met collega-zakenpartner Hon Chang Joon terwijl hij probeerde naar Dubai te vliegen, verklaarde Adzic.

In een vervolgbericht meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken van Montenegro op Twitter dat Kwon vervalste reisdocumenten uit Costa Rica gebruikte.

Zuid-Koreaanse aanklagers vaardigden op 14 september 2022 een arrestatiebevel uit tegen Kwon, die sindsdien onvindbaar was. Hij wordt geconfronteerd met een reeks aanklachten wegens fraude en schendingen van de kapitaalmarktwetgeving in zijn thuisland. Daarnaast hebben verschillende andere toezichthouders, waaronder de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), ook verschillende aanklachten tegen Kwon ingediend.

De aanklachten tegen hem hebben betrekking op zijn vermeende rol in de ineenstorting van de $40 miljard Terra Luna Classic (LUNC) token en TerraClassicUSD stablecoin (USTC) afgelopen mei.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 20 oktober officieel het paspoort van Kwon ingetrokken, nadat hij na een bevel op 6 oktober zijn paspoort niet had ingeleverd. Sinds de ineenstorting is Kwon echter naar verluidt verhuisd tussen Singapore, Dubai en Servië, totdat hij in Montenegro aangehouden werd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!