FTX YouTube influencers aangeklaagd voor het promoten van YBA’s

Een groep bekende YouTubers is geconfronteerd met een class action-rechtszaak van FTX-investeerders, die beweren dat de influencers een vermeende frauduleuze crypto-exchange hebben gehypet. Naast het promoten van FTX, zouden de contentmakers naar verluidt de rendementdragende accounts (YBA’s) van de uitwisseling hebben gepromoot, waarvan in de rechtszaak werd beweerd dat ze niet-geregistreerde effecten waren.

De class action-rechtszaak, die werd ingediend bij de U.S. District Court Southern District of Florida Miami-afdeling, beweert dat sommige prominente YouTube-influencers de verkoop van FTX’s YBAs aan hun miljoenen volgers hebben gestimuleerd zonder bekend te maken hoeveel ze werden betaald door de exchange. Het onderstaande werd gemeld:

“Er is nu bewijs ontdekt dat onthult dat influencers een belangrijke rol speelden in de FTX-ramp en dat FTX in feite niet zo hoog had kunnen komen zonder de enorme impact van deze influencers, die de misleidende FTX-platforms aanprezen voor niet-onthulde betalingen variërend van tienduizenden dollars tot miljoenen dollars aan steekpenningen.”

Edwin Garrison, een Amerikaanse staatsburger en inwoner van Oklahoma, leidt de rechtszaak samen met andere eisers uit Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Alle eisers hadden YBA-accounts bij FTX.

De rechtszaak wordt geleid door Edwin Garrison, een Amerikaanse staatsburger en inwoner van Oklahoma, met andere eisers uit Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk. De personen hadden YBA-accounts bij FTX.

Influencers die betrokken zijn bij de rechtszaak zijn onder andere Kevin Paffrath, Brian Jung, Graham Stephan, Ben Armstrong (beter bekend als ‘Bitboy’), Tom Nash, evenals Erika Kullberg, die naar verluidt de oprichter van talentmanagementbureau Creators Agency is, dat ook een verweerder is die in de rechtszaak wordt genoemd.

Volgens gegevens van de rechtszaak hebben Paffrath, Stephan en Nash alle video’s op hun YouTube-kanaal verwijderd waarin ze “FTX en Sam Bankman-Fried aanbevelen” nadat het platform was ingestort. In plaats daarvan hebben zij verontschuldigingsvideo’s geplaatst en hun rol in het aanprijzen van de ingestorte crypto-exchange en het veroorzaken van verliezen ter waarde van miljarden dollars voor investeerders erkend.

Er wordt bovendien gekeken naar promotors buiten YouTube en Twitter. Oud NBA-ster Shaquille O’Neal en de Japanse tennisster Naomi Osaka kunnen gespaard blijven van een FTX-rechtszaak, die sportsterren en andere beroemdheden beschuldigt van het promoten van FTX aan investeerders met weinig kennis van crypto.

Andere bekende persoonlijkheden die betrokken zijn bij de FTX-rechtszaak zijn Tom Brady, Gisele Bündchen, Trevor Lawrence en Kevin O’Leary. Kort na de val van FTX in november 2022 diende een persoon een class action-rechtszaak in tegen de Golden State Warriors, waarin werd beweerd dat het professionele basketbalteam uit San Francisco FTX promootte als een veilig platform om te investeren in cryptocurrency.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!