De Federal Reserve doet de Amerikaanse economie “onnodig pijn”, aldus Steve Forbes

Mediamagnaat Steve Forbes, voorzitter van Forbes Media, heeft gewaarschuwd dat de Federal Reserve de Amerikaanse economie “onnodig pijn doet” met haar renteverhogingen. Hij wees ook op “de fundamentele fout in de benadering van de centrale bankiers en de meeste economen”.

Renteverhogingen zijn onnodig

Steve Forbes, voorzitter van Forbes Media, waarschuwde donderdag dat het beleid van de Federal Reserve gevaarlijk is voor de Amerikaanse economie. Zijn waarschuwing volgde op de getuigenis van Fed-voorzitter Jerome Powell voor de Senaatscommissie voor Banken, Huisvesting en Stedelijke Zaken. Hij zei het volgende:

“Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell deed de financiële markten wankelen toen hij dinsdag tijdens een hoorzitting in de Senaat vertelde dat onze centrale bank klaar is om de rentetarieven hoger en sneller op te drijven dan eerder werd verwacht.”

De mediamagnaat merkte op dat de reden van Powell was dat de Amerikaanse economie “onverwachte kracht toont; daarom moet de Fed misschien meer doen om het te onderdrukken.” Hij vervolgde met:

“Hier komen we bij de fundamentele fout in de benadering van centrale bankiers en de meeste economen: ze denken dat welvaart inflatie veroorzaakt. Om dat te genezen, werken ze eraan om de economie onder druk te zetten. Ze hebben de definitie van inflatie nooit begrepen: de waarde van een valuta verlagen, meestal door er te veel van te creëren.

Prijsstijgingen als gevolg van natuurrampen, oorlogen, Covid-lockdowns of economie-dodende regelgeving en belastingen kunnen niet worden verholpen door de rentetarieven op te krikken. De Fed is – en zal – onnodige pijn toebrengen.”

Powell waarschuwde voor verdere renteverhoging

Powell vertelde senatoren tijdens de congreshoorzitting op dinsdag dat “Vanuit een breder perspectief de inflatie enigszins is afgenomen sinds medio vorig jaar, maar ruim boven de [Federal Open Market Committee] FOMC’s langetermijndoelstelling van 2% blijft.” Hij legde uit:

“We blijven verwachten dat voortdurende verhogingen van het doelbereik voor de Federal Funds-rente passend zullen zijn om een ​​monetair beleid te voeren dat voldoende restrictief is om de inflatie na verloop van tijd terug te brengen tot 2%.”

Verschillende Fed-functionarissen hebben ook gezegd dat er meer renteverhogingen nodig zijn om de inflatie te beteugelen. Vorige week waarschuwde de Bank of America dat de Fed de rentetarieven zal blijven verhogen tot het “pijnpunt” voor de consumentenvraag.

Daarnaast waarschuwde de president van de Federal Reserve Bank of Atlanta voor “rampzalige gevolgen” als de Fed haar politiek voortijdig versoepelt. Ondertussen zei econoom Mohamed El Erian vorige maand dat de Fed haar inflatiedoelstelling van 2% niet kan halen zonder de economie te “verpletteren”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!