Singapore start onderzoek om Do Kwon op te sporen

De autoriteiten van Singapore zijn een onderzoek gestart naar Terraform Labs, het bedrijf dat de inmiddels ingestorte stablecoin TerraUSD heeft ontwikkeld, onder leiding van Do Kwon. Volgens een rapport van Bloomberg hebben de Singaporese autoriteiten in een e-mailverklaring aangekondigd dat onderzoeken zijn gestart met betrekking tot Terraform Labs. Het voegde eraan toe dat het onderzoek lopend is en dat Kwon momenteel niet in Singapore verblijft.

Minder dan een maand geleden kondigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aan dat het Terra-oprichter Do Kwon en zijn organisatie Terraform Labs had aangeklaagd wegens effectenfraude. De SEC zei destijds:

“[De SEC] heeft vandaag Terraform Labs PTE Ltd en Do Hyeong Kwon, gevestigd in Singapore, aangeklaagd wegens het opzetten van een meer miljarden dollars omvattende crypto-effectenfraude met een algoritmische stablecoin en andere crypto-effecten.”

De SEC beweerde ook dat Kwon en Terraform Labs meer dan 10.000 Bitcoin uit hun project hadden overgemaakt en hadden uitbetaald via een Zwitserse bank.

Do Kwon is de medeoprichter en CEO van Terraform Labs, het in Singapore gevestigde bedrijf dat de TerraUSD stablecoin heeft ontwikkeld. De zogenaamde algoritmische stablecoin moest een constante waarde van $1 hebben via een mix van algoritmen en handelsstimulansen met het native token van de Terra-blockchain, Luna.

De stablecoin verloor echter zijn dollarkoppeling in mei vorig jaar nadat een golf van verkopen de cryptomarkt trof. Hoewel Terraform Labs de koppeling gedeeltelijk herstelde door $2 miljard UST te kopen, leidde de aanhoudende verkoop de fondsen af, hyperinflatieerde LUNA van UST en deed de prijs van zowel LUNA als UST instorten.

Na de catastrofale ineenstorting van het Terra-ecosysteem startten Zuid-Koreaanse functionarissen een onderzoek naar het project toen investeerders een klacht indienden tegen Kwon. In september vorig jaar vaardigde de staat een arrestatiebevel uit voor Do Kwon.

In december beweerden Zuid-Koreaanse aanklagers dat Do Kwon ondergedoken was in Servië en vroegen het politiekorps van het Europese land om hem aan hen over te dragen. De aanklagers zeiden dat hij in september via Dubai naar Servië was verhuisd nadat hij Zuid-Korea had verlaten voor Singapore rond de tijd van de crash.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!