VK heeft waarschijnlijk een digitale pond nodig, aldus BoE en ministerie van Financiën

Volgens een rapport dat gisteren geplaatst werd door de Telegraph, zijn de Bank of England (BoE) en het ministerie van Financiën van mening dat het Verenigd Koninkrijk tegen 2030 waarschijnlijk een digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC) moet creëren. Tevens werd bekend dat het volgende week een roadmap voor de digitale pond zal introduceren, aldus een regeringsbron.

Vice-gouverneur Jon Cunliffe zal op 7 februari een update geven over het werk van de BoE aan de CBDC, echter zeiden gouverneur Andrew Bailey en minister van Financiën Jeremy Hunt al het volgende tegen de Telegraph:

“Op basis van ons werk tot nu toe oordelen de Bank of England en HM Treasury dat het waarschijnlijk is dat er in de toekomst een digitaal pond nodig zal zijn.”

De BoE weigerde commentaar te geven op het artikel, maar vertelde wel dat er binnenkort een gezamenlijke raadpleging over het digitale pond zal verschijnen.

Daling van contante betalingen

Het VK heeft naar verluidt in 2020 een daling van 35% in contante en muntbetalingen ervaren. Contante betalingen waren verantwoordelijk voor ongeveer een op de zes betalingen; debet- en creditcardrekening voor de andere vijf. Het is dus nog belangrijker geworden dat ze een CBDC ontwikkelen.

Een digitale valuta van een centrale bank is een digitale versie van fiat-valuta, gekoppeld aan fiat-reserves in een verhouding van 1:1, waardoor burgers en bedrijven fondsen veel efficiënter en betaalbaarder kunnen beheren.

De digitale pond is een van de vele CBDC’s die naar verwachting de komende jaren over de hele wereld zullen worden geïntroduceerd. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de toekomst van een digitale euro besproken en verschillende landen, waaronder Zweden en Denemarken, zijn ook begonnen met het verkennen van het concept van digitale valuta.

CBDC-pionier, China’s digitale yuan, werd vorig jaar in bèta gelanceerd voor lokale app-winkels voor iOS en Android. Recente ontwikkelingen omvatten upgrades naar smart contractfunctionaliteit naast een reeks andere use-cases, meldde Cointelegraph.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!