CryptoQuant: Binance niet te vergelijken met FTX vanwege percentage ‘schone’ reserves

De grootste crypto-exchange ter wereld op basis van handelsvolume, Binance, is volgens CryptoQuant niet te vergelijken met FTX. Het Zuid-Koreaanse analysebedrijf wijst op on-chain data om beweringen te ondersteunen die in een recente audit zijn gedaan dat Binance te veel onderpand heeft. CryptoQuant schreef het volgende:

“Op het moment dat het Proof of Reserves-rapport van Binance werd uitgevoerd, was de schatting van CryptoQuant van de BTC-reserves (verplichtingen) van Binance 591.939 BTC. Dit is vergelijkbaar met het Customer Liability Report-saldo van het HbR-rapport van 597.602 BTC. We kunnen zien dat de gegevens van CryptoQuant 99% van de verplichtingen van Binance dekten.”

Het analysebedrijf gaf verder aan dat het collatoral 101% is wanneer rekening wordt gehouden met de activa en debiteuren van de exchange. Binance ervaart namelijk niet hetzelfde volume aan uitstromen dat FTX had in de dagen voor de ineenstorting. De opnames zijn wel toegenomen, maar in vergelijking klein met de totale reserves van de exchange. De CEO van Binance gaf in een tweet aan dat hij de stresstest verwelkomt.

Volgens de on-chain-data van CryptoQuant zijn de Bitcoin (BTC)-reserves met 4% gestegen sinds de ineenstorting van FTX. Voor Ethereum (ETH) en stablecoins zijn de reserves respectievelijk met 6% en 15% gedaald.

CryptoQuant wees er daarnaast op dat Binance niet te vergelijken is met FTX en Alameda Research. Hierbij doelt het analysebedrijf op de ‘schone’ reserves, wat wil zeggen dat deze niet afhankelijk zijn van het eigen token van de exchange, in dit geval Binance Coin (BNB).

Een rapport van CoinDesk liet zien dat het zusterbedrijf van FTX, Alameda Research, materieel werd ondersteund door het FTT-token van FTX. Dit leidde tot een liquiditeitscrisis dat uiteindelijk heeft geleid tot het faillissement van het bedrijf.

CryptoQuant heeft bovendien aangegeven dat de reserves van Binance voor 88,95% schoon zijn. In vergelijking is het percentage schone reserves voor Huobi, Bitfinex, KuCoin, Crypto.com en OKX respectievelijk 56%, 66,5%, 81,64%, 97% en 100%.

Vanuit gegevens van Nansen blijkt daarnaast dat de totale reserves van Binance gelijk zijn aan $57,4 miljard. Voor Huobi is dit $3,04 miljard, $2,47 miljard voor KuCoin, $3,36 miljard voor Crypto.com en $6,67 miljard voor OKX. Nansen heeft geen gegevens voor Bitfinex.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!