Bitcoin zal spoedig “irrelevant” worden, aldus ECB

De Europese Centrale Bank heeft verklaard dat Bitcoin spoedig “irrelevant” zal worden, door te beweren dat het vooral voor illegale doeleinden wordt gebruikt. Een on-chain expert denkt daar echter anders over, en beweert dat de uitspraak van de ECB nergens op slaat.

Bitcoin is “niet geschikt als investering”

In een op woensdag gepubliceerde blogpost stelde de Europese Centrale Bank dat “bitcoin zelden wordt gebruikt voor legale transacties.” Verder zeiden ze dat het netwerk “omslachtig, traag en duur” is om betalingen mee te doen. Het gaf het volgende aan:

“Bitcoin is nooit in significante mate gebruikt voor legale real-world transacties.”

De ECB verduidelijkte dat het bitcoin ziet als een speculatieve zeepbel die nieuwe middelen nodig heeft om zichzelf in stand te houden. In de blogpost werd echter opgemerkt dat bitcoin ongeschikt is als investering, omdat het geen cashflow levert, geen dividend uitkeert, of een andere functie heeft buiten het feit dat het digitale valuta is.

“De marktwaardering van Bitcoin is dus puur gebaseerd op speculatie.”

Bitcoin’s laatste snik op weg naar irrelevantie

De auteurs daagden vervolgens rechtstreeks het lange termijn geloof in Bitcoin uit dat veel van zijn voorstanders hebben, door te zeggen dat de relatieve stabiliteit in zijn prijs op dit moment slechts een adempauze is op weg naar “irrelevantie”:

“Voor voorstanders van bitcoin betekent de schijnbare stabilisatie een adempauze op weg naar nieuwe hoogten. Het is echter waarschijnlijker dat het een kunstmatig veroorzaakte laatste snik is voordat de weg naar irrelevantie begint – en dit was al te voorzien voordat FTX failliet ging en de bitcoin-prijs naar ruim onder de $16.000 stuurde.

De post, die ook verscheen als opiniestuk in de Duitse zakenkrant Handelsblatt, is geschreven door Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf, beiden onderdeel van de divisie Marktinfrastructuur & Betalingen van de ECB.