VAE voltooid pilot voor hun CBDC

De Centrale Bank van de Verenigd Arabische Emiraten (VAE) heeft de voltooiing aangekondigd van de eerste en meest uitgebreide groothandelspilot die gebruikmaakt van een CBDC voor grensoverschrijdende transacties. Volgens de bank van de VAE is de pilotfase uitgevoerd in samenwerking met een handvol financiële instellingen die de overheid ondersteunt.

De Bank of Thailand, de Hong Kong Monetary Authority, het Digital Currency Institute van de People’s Bank of China en de Bank for International Settlements zijn enkele van deze medewerkers. Dit pilotprogramma is uitgevoerd als onderdeel van ‘Project mBridge’, het eerste pilotgebruik van groothandel CBDC’s in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA).

Project mBridge is een op maat ontwikkeld platform voor gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) dat werd ontwikkeld door de vijf deelnemers aan de proeffase en de centrale bank. Het project experimenteert met grensoverschrijdende transacties met behulp van de CBDC’s van verschillende centrale banken. Deze aankondiging betekent duidelijk het eerste proefgebruik van groothandel CBDC’s in de MENA-regio onder Project mBridge.

20 commerciële financiële instellingen in vier rechtsgebieden namen deel tijdens het proefprogramma met behulp van het mBridge-platform voor transactieafwikkeling. Het platform werd door de banken ingeschakeld om verschillende soorten betalingen voor zakelijke klanten af te wikkelen, met nadruk om grensoverschrijdende handel. Cumulatief registreerde de proeffase 160 miljoen grensoverschrijdende transacties, betalingen en valutatransacties, wat neerkwam op meer dan Dh80 miljoen, ongeveer $21,78 miljoen over zes weken.

De CBUAE bevestigde uiteindelijk het feit dat Project mBridge snellere, kosteneffectieve en veilige grensoverschrijdende monetaire afwikkelingen aantoonde met behulp van geld van de centrale bank, dat werd geïdentificeerd als een economische prioriteit van de G20. Ook is het een weerspiegeling van hoe specifiek CBUAE is over het bieden van financiële infrastructuur van wereldklasse en innovatieve betalingssystemen. De gouverneur van de CBUAE, Khaled Mohamed Balama, legde het volgende uit:

“De mBridge weerspiegelt de leiderschapsvisie voor de VAE om een ​​van de leiders te zijn in de ontwikkeling en uitgifte van CBDC en de geprefereerde regionale hub voor geavanceerde financiële infrastructuur, evenals voor de CBUAE om wereldwijd tot de top van centrale banken te behoren.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!