Visa gaat partnerschap aan met FTX om debetkaarten uit te rollen

Visa heeft risico genomen door te wedden dat beleggers in cryptocurrencies hun bezit zullen blijven gebruiken voor dagelijkse aankopen te midden van de aanhoudende bear-markt en de dalende prijzen. Het grootste betalingsnetwerk ter wereld heeft zich namelijk aangesloten bij FTX, een grote crypto-exchange, om debetkaartdiensten uit te rollen in 40 verschillende landen. De nadruk wordt gelegd op het uitrollen van de kaarten in Zuid-Amerika, Azië en Europa, aldus een rapport van CNBC.

De kaarten die al in de VS beschikbaar zijn, bieden directe toegang tot het FTX-beleggingsaccount voor cryptocurrency van een gebruiker. Volgens de CFO van Visa stelt de verhuizing klanten in staat om digitale valuta’s uit te geven zonder ze van een beurs over te dragen zoals je zou doen met elke bankrekening. De CFO van Visa zei hierover het volgende:

“Ook al zijn de waarden gedaald, er is nog steeds een constante interesse in crypto. We hebben als bedrijf geen standpunt over wat de waarde van cryptocurrency zou moeten zijn, of dat het op de lange termijn een goede zaak is – zolang mensen dingen hebben die ze willen kopen, willen we het faciliteren.”

Visa is al langer aan het uitbreiden binnen de crypto-sector. Het bedrijf heeft namelijk meer dan 70 partnerschappen met andere crypto-bedrijven. Eerder heeft Visa samengewerkt met de concurrenten van FTX, namelijk Binance en Coinbase.

Ook is de grootste concurrent van Visa, Mastercard, aan het investeren in de crypto-sector. Mastercard had namelijk een vergelijkbare samenwerking met Coinbase op het gebied van NFT’s en met Bakkt om financiële instellingen en retailers in zijn netwerk in staat te stellen cryptocurrency-gerelateerde diensten aan te bieden.

Visa-partnerschap ironisch te noemen

De CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, erkende de ironie in deze partnerschappen. Cryptocurrencies werden namelijk ontworpen om juist niet afhankelijk te zijn van tussenpersonen en traditionele financiële instellingen. Toch zijn veel betalingsbedrijven en banken begonnen met het omarmen van de technologie naar mate de populariteit steeg. De CEO van FTX zei het volgende:

“Het is een technologie waarvan we absoluut zien dat deze traditionele betalingsnetwerken verstoort.”

Toch is accepteren van kaartbetalingen volgens Bankman-Fried essentieel om de markt uit te breiden buiten de huidige rol als speculatief actief of waardeopslag. De samenwerking maakt het voor bedrijven eenvoudiger om cryptocurrency te accepteren zonder hun eigen propriëtaire systemen te gebruiken.

Beide executives zijn van mening dat het grootste potentieel in opkomende markten ligt, die het vanwege factoren zoals valuta-instabiliteit en inflatie wenselijker maken om toegang te hebben tot digitale activa dan in de Verenigde Staten. Bankman-Fried wees met de vinger naar Turkije en Argentinië, twee landen met een inflatie van respectievelijk 83% en 78%.