Uitleg over censuurprobleem van Ethereum via MEV-Boost

MEV-Boost relais, die de macht hebben om transacties te censureren in ongeveer een kwart van alle blokken die sinds 15 september zijn uitgegeven, stellen de neutraliteit van Ethereum (ETH) op de proef.

MEV-Boost gaan censureren

Ethereum kan binnenkort te maken krijgen met een censuurprobleem. Volgens MEV Watch zijn sinds Ethereum is overgegaan op Proof-of-Stake, bijna 25% van zijn blokken gebouwd door MEV-Boost relais, die openlijk hebben verklaard dat ze transacties met betrekking tot Tornado Cash zullen censureren.

Op 8 augustus besloot het Office of Foreign Assets Control (OFAC) het op Ethereum gebaseerde privacy protocol Tornado Cash toe te voegen aan zijn sanctielijst na beschuldigingen dat het programma werd gebruikt voor het witwassen van geld. Het Ethereum ecosysteem reageerde sterk op het nieuws, waarbij grote dienstverleners als Circle en Infura onmiddellijk overgingen tot het verbieden van toekomstige transacties van Ethereum-adressen die met het protocol zijn verbonden.

Ook MEV-onderzoeksorganisatie Flashbots voldeed snel aan de sancties. MEV staat voor “Maximum Extractable Value”; de term verwijst naar het arbitreren van handelsmogelijkheden in de keten door transacties binnen een blok opnieuw te ordenen terwijl het wordt geproduceerd. Flashbots heeft tot doel de praktijk te stroomlijnen en de negatieve effecten ervan te verminderen door een off-chain marktplaats voor het bouwen van blokken aan te bieden in de vorm van MEV-Boost.

Nadat Flashbots besloot om Tornado Cash transacties te censureren, spraken veel mensen in de cryptogemeenschap hun ongenoegen uit, wat de organisatie er vervolgens toe aanzette om de MEV-Boost software open source te maken. Nu zijn er verschillende MEV-Boost relais van verschillende projecten die dezelfde code gebruiken. Volgens de gegevensverzameling van MEV Watch is sinds 15 september 86% van de MEV-Boosted blokken verwerkt door relais die hun intentie hebben uitgesproken om alle toekomstige Tornado Cash transacties te censureren. Deze relais omvatten: Flashbots, BloXRoute, Regulated, Eden en Blocknative. Aan de andere kant verklaarden BloXRoute Max Profit, BloXRoute Ethical en Manifold niet deel te nemen aan dergelijke censuuractiviteiten.

Crypto Twitter reageert

Censuur op de basislaag van Ethereum werd een veelbesproken onderwerp na de sancties tegen Tornado Cash. Sommige leden in de gemeenschap uitten hun zorgen dat entiteiten zoals Coinbase of Kraken, die grote staking validators zijn, door OFAC gedwongen kunnen worden om geen Tornado Cash transacties op te nemen in de blokken die ze produceren. Het Ethereum ontwikkelingsteam stelde hen echter gerust door uit te leggen dat als grote validators zouden proberen netwerktransacties te censureren, het netwerk zou kunnen overgaan tot een door gebruikers geactiveerde soft fork en hun inzet zou verbranden (waardoor miljarden dollars aan ETH zouden worden vernietigd).

De reactie van de Ethereum gemeenschap op het censureren van de MEV-Boost relais was soortgelijke oproepen voor beperkingen op het blokkeren ervan. “Ik ben er voorstander van dat kernontwikkelaars van Ethereum slashing tools maken in het protocol, zodat we iedereen die kiest voor censuur kunnen slashen, wie het ook is,” zei NFT-verzamelaar DCInvestor. “Dit zal een benadering zijn om het MEV-netwerkvolume snel te verminderen en mensen te dwingen tot forks die niet ‘compliant’ zijn.”

Interessant is dat het idee gesteund lijkt te worden door Flashbots medeoprichter Stephane Gosselin. “Een idee dat onderbelicht is, is vereisen dat relais een aanzienlijke waarde inzetten en gebruik maken van programmatisch censuur slashen op basis van [een] censuur monitoring prototype.” Een andere optie is dat MEV-Boost relais alleen werken met gedeeltelijke blokken in plaats van volledige blokken.

Toen Ethereum nog een Proof-of-Work consensusmechanisme gebruikte, bouwden Flashbots slechts een klein deel van het blok, terwijl miners de rest lokaal bouwden. Volgens Robert Miller, product lead bij Flashbots, zou het gedeeltelijke blokontwerp in een Proof-of-Stake-systeem echter “solo stakers afsnijden van het systeem,” wat “uiteindelijk als een te hoge kostenpost werd beschouwd na openbare discussie met de Ethereum gemeenschap en haar belanghebbenden.”

Verschillende crypto-natives hebben opgeroepen tot een boycot van censuurrelais of tot volledige sluiting ervan. Echter, zoals benadrukt door Gnosis mede-oprichter Martin Köppelmann, is Flashbots een zeer concurrerende MEV-Boost bouwer, wat impliceert dat het grotere beloningen uitbetaalt dan andere, niet-censurerende relais. Als gevolg hiervan kunnen validators geneigd zijn om nodes te selecteren die schadelijk zijn voor de censuurbestendigheid van Ethereum om de winstgevendheid te waarborgen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!