Cardano hard fork live: Dit zal de upgrade brengen

De langverwachte Vasil-hard fork-upgrade is na meerdere vertragingen eindelijk geïmplementeerd op het mainnet van Cardano (ADA). Het is dan ook interessant om te kijken naar de veranderingen die de upgrade met zich mee heeft gebracht. De hard fork ging gisterochtend live en het zal nieuwe wijzigingen in de blockchain introduceren op het gebied van snelheid en schaalbaarheid. Het twitteraccount van Input Output tweette het volgende:

“Vasil mainnet HFC evenement succesvol!?

We zijn verheugd aan te kondigen dat vandaag, om 21:44:00 UTC, het IOG-team, in samenwerking met de
@CardanoStiftung, heeft het Cardano-mainnet met succes hard gevorkt via een HFC-evenement, waardoor nieuwe #Vasil-functies in de chain zijn geïmplementeerd.”

De upgrade wordt als een van de belangrijkste upgrades beschouwd die het Cardano-ecosysteem heeft ondergaan. Het probeert problemen binnen de blockchain op te lossen en tegelijkertijd ook fundamentele verbeteringen door te voeren.

Volgens de Cardano-stichting is de upgrade ingesteld om het probleem van transactiekosten aan te pakken door de grootte van elk blok te vergroten. Hierdoor kan de blockchain meer gegevens in elk blok opslaan, waardoor het netwerk zijn input kan vergroten en tegelijkertijd de transactiekosten kan verlagen. Tim Harrison had het volgende te melden:

“Een dikke pluim voor iedereen die zo hard heeft gewerkt om #Vasil naar #Cardano te brengen. Kijken naar een #Cardano hardfork combinator-evenement is als een glorieuze combinatie van spanning op het puntje van de stoel en kijken hoe de verf droogt. Zoals het hoort ? #Cardano.”

Bovendien zal de Vasil-upgrade een rol gaan spelen bij het verbeteren van de smart contractmogelijkheden van het netwerk via Plutus v2. Dit zal meer efficiëntie toevoegen aan het smart contractplatform van het netwerk. Vasil zal het netwerk helpen om gebruik te maken van het EUTXO-model om snellere en meer geavanceerde DApps-ontwikkeling mogelijk te maken.

De Vasil-upgrade verhoogt daarnaast de transactiesnelheid op het netwerk door ontwikkelaars in staat te stellen belangrijke informatie op te slaan zonder gebruik te maken van de output. De wijzigingen zullen helpen bij het optimaliseren van de transactie-output om crypto-transacties sneller te kunnen leveren op de blockchain. De transactiesnelheid zal na de upgrade naar verwachting met ongeveer 20 seconden worden verbeterd, aldus Tim Harrison van Cardano.

De upgrade, die uiteindelijk op 22 september live ging, was oorspronkelijk gepland om in juni live te gaan, maar werd verschillende keren uitgesteld om kritieke bugs en updates te verhelpen voordat deze officieel werd uitgerold.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!