Israël voert limiet in voor contante betalingen om digitale betalingen te bevorderen

Israëlische wetshandhavings-instanties hebben op maandag nieuwe limieten ingesteld voor transacties in contant geld. Dit hebben de instanties gedaan in een poging om criminele activiteiten af te schrikken en digitale betalingen in Israël te bevorderen.

Met ingang van 1 augustus worden de limieten voor contante betalingen verlaagd tot 6.000 Israëlische Shekel (NIS) voor zakelijke transacties, dat gelijk staat aan ongeveer $1.760. Voor persoonlijke transacties geldt een limiet van 15.000 NIS, dat ongeveer $4.400 is. Er wordt verwacht dat toekomstige limieten individuele huishoudens zal verbieden meer dan 200.000 NIS ($58.660) in contanten te houden.

De vertegenwoordiger van de Israëlische belastingdienst (ITA), Tamar Bracha, heeft volgens rapporten verklaard dat het beperken van het gebruik van contant geld de misdaad moeilijker zal maken. Ook gaf zij aan dat het doel is om de liquiditeit van contant geld op de markt te beperken, omdat voornamelijk criminele groepen frequent contant geld gebruiken.

Sommige mensen zijn ondertussen van mening dat de huidige beperkingen op contante transacties het land zal aanmoedigen om in de toekomst cryptocurrencies te gebruiken. Lark Davis, een crypto-influencer, maakte van deze gelegenheid gebruik om Bitcoin in zijn tweet te noemen. In de tweet verklaarde hij dat Israël niet de eerste en ook niet de laatste zal zijn die een dergelijke beperking heeft opgelegd. Zijn tweet luidde:

“Vanaf maandag verbiedt Israël contante betalingen van meer dan $4.400! Dat betekent dat u niet contant kunt betalen voor een gebruikte auto, designertas of een ander item met een hoger ticket.

Niet het eerste of laatste land dat dergelijke beperkingen invoert.

Heb je #bitcoin?”

Israël is al vanaf 2019 bezig om beperkingen op het gebruik van contant geld van de grond te krijgen. In januari van dat jaar werd er namelijk een beperking opgelegd aan bedrijven en zijn klanten om het aantal contante transacties te verminderen. Het is bedoeld om bedrijven en particulieren aan te moedigen om digitale betalingen te gebruiken. Hierdoor kunnen Israëlische instanties belastingontduiking, illegale handel en witwassen sneller detecteren.

Ook dacht het land in 2017 voor het eerst aan een CBDC, waarbij het nu een van de vele landen in de regio is dat het gebruik van een CBDC serieus overweegt. In mei dit jaar werden de resultaten van een openbare raadpleging over de plannen van de Bank of Israël voor een digitale shekel namelijk openbaar gemaakt. Hierin werd aangetoond dat er een sterke steun was voor meer onderzoek naar CBDC’s en hoe deze de betalingsmarkt, financiële- en monetaire stabiliteit en juridische en technologische kwesties kan bevorderen.

In juni voerde de Bank of Israël daaropvolgend een eerste technologisch experiment uit met een CDCD. Het onthulde de resultaten van een laboratoriumonderzoek naar privacy van gebruikers en het gebruik van smart contracts. Ook is het land momenteel bezig met het opstellen van een regelgevend kader voor digitale activa.