Internationale betalingen

SWIFT onderzoekt uitdagingen omtrent CBDC’s

Een toenemend aantal van de centrale banken over de gehele wereld bevindt zich in vergevorderde fasen van onderzoek naar digitale valuta’s vanuit de centrale bank, ook wel CBDC’s genoemd, waarbij negen landen al met hun eigen digitale valuta werken, waarvan Nigeria en de Bahama’s de meest opvallende zijn.

CBDC’s krijgen momenteel veel aandacht, en veel daarvan is gericht op hoe ze kunnen helpen bij het bereiken van binnenlandse beleidsdoelstellingen. Er is echter één mogelijke blinde vlek: het gebruik ervan over internationale grenzen heen in combinatie met het huidige betalingssysteem.

SWIFT en CBDC’s

Momenteel zijn er meer dan 11.000 uit meer dan 200 landen aangesloten bij Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). SWIFT is een communicatiesysteem tussen banken voor het versnellen en vergemakkelijken van internationale betalingen, echter bieden CBDC’s een nieuwe uitdaging voor de organisatie. Zo zei Thomas Zschach, Chief Innovation Officer bij SWIFT, het volgende:

“Het faciliteren van interoperabiliteit en onderlinge koppeling tussen verschillende CBDC’s die over de hele wereld worden ontwikkeld, zal van cruciaal belang zijn als we hun potentieel volledig willen realiseren. Tegenwoordig dreigt het wereldwijde CBDC-ecosysteem gefragmenteerd te raken met tal van centrale banken die hun eigen digitale valuta ontwikkelen op basis van verschillende technologieën, standaarden en protocollen.”

Fragmentatie kan leiden tot digitale eilanden

Evenzo onthulde Nick Kerigan, hoofd innovatie bij SWIFT, dat als er niets wordt gedaan om het te verhelpen, deze fragmentatie kan leiden tot de vorming van “digitale eilanden” over de hele wereld. Hij gaf het volgende aan:

“Als er niets aan gedaan wordt, kan deze versnippering ertoe leiden dat er over de hele wereld ‘digitale eilanden’ ontstaan. Verschillende systemen en verschillende CBDC’s zullen efficiënt moeten kunnen samenwerken, anders wordt het voor bedrijven en consumenten moeilijker om frictieloze grensoverschrijdende betalingen te doen met CBDC’s.”

Met behulp van een op DLT gebaseerd CBDC-netwerk en een bewezen realtime bruto-afwikkelingssysteem (RTGS) bewees SWIFT in 2021 dat het effectief een grensoverschrijdende transactie tussen de entiteiten kon realiseren.

Deze keer onderzoekt SWIFT, in samenwerking met Capgemini, hoe het de vele binnenlandse CBDC-netwerken die wereldwijd groeien, met elkaar kan verbinden om grensoverschrijdende betalingen soepeler en wrijvingsloos mogelijk te maken.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN