De ABR wil non-custodial wallets criminaliseren

De Association of Banks of Russia (ABR) is gemotiveerd geraakt om voor te stellen om strafrechtelijke aansprakelijkheid in te voeren voor het opslaan van tokens in non-custodial wallets. Dit vertelde Anatoly Kozlachkov, de vice-president van de organisatie deze aan Izvestia. Het oorspronkelijke voorstel van de ABR is gedaan met advieshulp van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, dat ging over het strafbaar stellen van niet-aangegeven opslag van cryptocurrencies. Nu neigt de vereniging zich te richten op het weigeren om walletsleutels te verstrekken wanneer daarom gevraagd wordt door bevoegde instanties. Ook merkte de ABR op dat het niet verwijst naar digitale activa in wallets die worden geleverd door crypto-exchanges. Deze worden gecontroleerd door de instanties vergelijkbaar met bankdeposito’s. Het gaat dus om wallets die rechtstreeks door de gebruikers worden beheerd.

De persoon kan een keuze krijgen om een boete te riskeren voor het verbergen van eigendommen in de vorm van digitale activa. Een andere keuze is om de sleutel van de wallet te delen met instanties. Dit kan gebeuren wanneer er door de autoriteiten een verbinding tot stand kan worden gebracht tussen een debiteur en een crypto-wallet. De bankiers zeggen dat het naast het voorkomen van kapitaaluitstroom via crypto, het doel heeft om te helpen aan een gesloten circuit voor de circulatie van cryptocurrencies in Rusland. Volgens de ABR zou dit onmogelijk zijn zonder een effectief afschermingsmechanisme voor niet-bewarende cryptocurrencies.

De ABR stuurde half april het regelgevingsconcept op naar de Centrale Bank van Rusland en het ministerie van Financiën en Rosfinmonitoring, de financiële waakhond van Rusland. Rosfinmonitoring vertelde Izvestia dat het aandacht verdient en het ministerie van Financiën was bereid om het te overwegen. Bank of Russia weigerde commentaar te geven.

Het idee is ondertussen ontvangen met veel kritiek van wetgevers en vertegenwoordigers van de crypto-industrie. De vice-voorzitter van de parlementaire werkgroep die de taak heeft uitgebreide crypto-voorschriften te ontwikkelen, Andrey Lugovoy, zei dat hij de zorgen van de ABR begreep. Hij waarschuwde wel voor de stap de legalisatie van de crypto-markt zou belemmeren. Geïnterviewde experts door Izvestia waren eveneens sceptisch. Het is volgens een expert namelijk onrealistisch om de non-custodial wallets van gewone burgers te identificeren en ze in beslag te nemen.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!