Ethereum steeds dichterbij de alles veranderende fusie

Op 11 april hebben Ethereum-ontwikkelaars met succes de allereerste mainnet Proof of stake (PoS) ‘shadow-fork’ gelanceerd, een teken dat de officiële samenvoeging steeds dichterbij komt.

Volgens Marius van der Wijden, een Ethereum-ontwikkelaar, gedoopt als de “mainnet-shadow-fork-1”, is de test die werd uitgevoerd naast Ethereum 2.0 beacon testnet de nieuwste en meest symbolische stap tot nu toe in de overstap van PoW naar PoS.

De shadow-fork omvat stresstest-aannames rond bestaande testnetten en/of mainnet met betrekking tot synchronisatie en statusgroei in de aanloop naar de fusie. Op het moment van schrijven heeft het team al “een aantal schijnbaar kleine problemen opgemerkt” met verschillende kernimplementatienodes op het Ethereum-netwerk die het de komende weken wil optimaliseren.

Het einddoel komt steeds dichterbij

Op 15 maart lanceerde het team de Kiln-uitvoeringslaag onder proof-of-work, parallel aan een Beacon Chain met proof-of-stake. Het Kiln-testnet is bedoeld om de gemeenschap in staat te stellen te oefenen met het runnen van hun nodes, het implementeren van contracten en het testen van infrastructuur om de gemeenschap een idee te geven van de wereld na de fusie. Kiln draait nu volledig als een proof-of-stake-blockchain.

Vóór Kiln was er Kintsugi, een samenvoegingstestnet genoemd naar de Japanse kunst van het breken van aardewerk en het repareren met goud, waardoor het sterker en mooier wordt. Daarvoor waren er ook anderen testnets, zoals Goerli, Ropsten, etc.

Wanneer staat The Merge gepland?

Hoewel de fusiedatum nog onaangekondigd is, hebben Ethereum-ontwikkelaars laten doorschemeren wat ze kunnen verwachten van de fusie. Zo zeiden ze het volgende in een blogpost van vorige maand:

“Ervan uitgaande dat er geen problemen worden gevonden met Kiln, zullen de bestaande Ethereum-testnets (Goerli, Ropsten, etc.) door The Merge lopen zodra klanten de details van hun implementaties hebben afgerond. Alleen dan zal het mogelijk zijn om de exacte datum voor The Merge in te schatten.”

Nogmaals, als deze testnetten met succes zijn overgegaan en gestabiliseerd zonder enig probleem, zal een terminale totale moeilijkheidswaarde of (de totale moeilijkheidsgraad bereikt door het netwerk dat de consensus-upgrade activeert) worden ingesteld voor de mainnet-overgang.

Onderzoekers verwachten echter dat de aanstaande fusie van Ethereum tussen het mainnet en de Beacon-keten PoS-consensus voor het einde van het tweede kwartaal zal plaatsvinden.

Zowel institutionele als individuele handelaren zijn al begonnen met het opvoeren van de fusie, waarbij de waarde van de ingezette Ether klaarblijkelijk stabiel blijft. Tevens hebben traditionele marktspelers, zoals Goldman Sachs en CME, ook Ether-gekoppelde derivaten gelanceerd, aangezien de vraag naar het actief blijft stijgen. Dit zal echter, volgens experts, nog een flinke boost krijgen nadat The Merge officiëel live is gegaan.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!