Rusland kan Bitcoin gebruiken om sancties te ontwijken

Zoals jullie allemaal vast wel meegekregen hebben, hebben Russische troepen formeel voet op Oekraïense bodem gezet in één van de meest gewaagde annexatie pogingen in de geschiedenis, waarmee een einde kwam aan de maandenlange speculaties over een invasie en een massa sancties van de NAVO en haar bondgenoten tegen Rusland veroorzaakte.

De eerste reeks sancties kwam maandag uit de Verenigde Staten, nadat de POTUS een uitvoerend bevel had uitgevaardigd om “bezittingen van bepaalde personen te blokkeren en bepaalde transacties te verbieden” nadat Rusland de oproepen had genegeerd ​​om niet de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne te ondermijnen.

Als gevolg hiervan hebben EU-leiders vanmorgen gezworen om “het eens te worden over het zwaarste pakket sancties dat we ooit hebben geïmplementeerd”, in een poging om Poetin af te laten treden. Dit heeft echter de president van Rusland niet bang gemaakt.

Deze vrijmoedigheid wordt door sommige mensen toegeschreven aan de recente uitstapjes van Rusland met cryptocurrencies, met name Bitcoin (BTC), die als een schild kunnen dienen tegen sancties waar het land nu mee geconfronteerd wordt.

Volgens de New York Times “hebben Russische bedrijven veel cryptocurrency-tools tot hun beschikking om sancties te ontwijken, waaronder een zogenaamde digitale roebel en ransomware”. Het zei het volgende hierover:

“Toen de Verenigde Staten in 2014, na de invasie van het land op de Krim, Amerikanen verbood om zaken te doen met Russische banken, olie- en gasontwikkelaars en andere bedrijven, was de klap voor de Russische economie snel en immens. Economen schatten dat sancties die door westerse landen zijn opgelegd Rusland $50 miljard per jaar kosten.

Sindsdien is de wereldwijde markt voor cryptocurrencies en andere digitale activa explosief gestegen. Dat is slecht nieuws voor handhavers van sancties en goed nieuws voor Rusland.”

In tegenstelling tot andere landen heeft Rusland een vriendelijke toon gehad als het gaat om cryptocurrencies. De recente stap van president Poetin om de totstandkoming van een wettelijk en financieel kader voor Bitcoin te versnellen, is geïnterpreteerd als een voorbereiding op sancties door het westen na zijn geplande acties in Oekraïne. Stacy Herbert, een co-host van de Orange Pill Bitcoin-podcast, is van mening dat Bitcoin een van de belangrijkste problemen zou kunnen zijn in de impasse tussen Rusland en de NAVO/VS. Ze gaf het volgende aan:

“Sancties zullen onvermijdelijk worden opgevangen met bitcoin; de feiten zijn noch positief noch negatief.”

Rusland is ook het op twee na grootste land op het gebied van Bitcoin-mining, met een recent rapport van Bloomberg waaruit blijkt dat de burgers van het land cryptocurrencies bezitten ter waarde van meer dan $214 miljard, wat ongeveer 12% is van de totale waarde van de koningsmunt.

Met zo’n enorme hoeveelheid cryptocurrencies op zak, zijn experts van mening dat Rusland weinig problemen zal hebben met de opgelegde sancties, aangezien cryptocurrencies toestemmingloos zijn. Rusland zou ook steun kunnen krijgen van andere landen, waaronder Iran en China, waarvan sommige ook al het slachtoffer zijn van Amerikaanse sancties.

Bovendien laat een recent rapport van het Center for a New American Security zien dat cryptocurrencies de macht hebben om de effecten van Amerikaanse sancties te verminderen, aangezien natiestaten transacties kunnen uitvoeren zonder het wereldwijde banksysteem te betrekken.