Maleisisch ministerie doet voorstel om van crypto een wettig betaalmiddel te maken

Het Maleisische ministerie van Communicatie en Multimedia heeft aan de autoriteiten van het land voorgesteld om crypto-assets aan te wijzen als wettig betaalmiddel van Maleisië. Het ministerie kwam met dit voorstel om een poging te doen om de financiële inclusie van jongeren in het land te verbeteren. De plaatsvervangende minister van Communicatie en Multimedia van Maleisië, Datuk Zahidi Zainul Abidin, heeft aangegeven dat het ministerie manieren aan het onderzoeken is om de jeugd van het land aan te moedigen geïnteresseerd te raken in cryptocurrencies. De minister gaf het volgende aan in gesprek met de lokale krant The Star:

“We hopen dat de regering dit zal toestaan en legaliseren, zodat we de acceptatie van cryptocurrencies door de jeugd kunnen vergroten.”

Hij voegde eraan toe dat crypto momenteel onder toezicht staat van Bank Negara Malysia, de centrale bank van het land, maar ook de Securities Commission Malaysia dat de toezichthouder is op de financiële markten. De ambtenaar legde zijn verklaring af in de Dewan Rakyat, de tweede kamer van het Maleisische parlement, in antwoord op een vraag van Syed Ibrahim Syed Noh van het oppositieblok Alliance of Hope. Het parlementslid vroeg de onderminister naar het standpunt van de regering over niet-fungibele tokens (NFT’s) die steeds populairder zijn geworden onder de Maleisische jeugd.

Kan Maleisië grote spelers aantrekken?

De nieuwe ontwikkelingen zouden een signaal kunnen zijn dat Maleisië momenteel een crypto-vriendelijk regelgevingskader op de lokale markt wil ontwikkelen waardoor grote spelers uit de industrie naar het Zuidoost-Aziatische zouden kunnen gaan.

In juli 2021 heeft de Securities Commission Malaysia nog gezegd dat het handhavingsmaatregelen heeft genomen tegen de crypto-exchange Binance voor het illegaal exploiteren van een digitale activa-exchange (DAX). Binance werd toen beschuldigd van het overtreden van de Capital Markets and Service Act van het land uit 2007. De toezichthouder was van mening dat de exchange een DAX exploiteerde zonder de vereiste exploitatievergunning. Toch heeft de crypto-exchangegigant geïnvesteerd in een lokale digitale activa-beurs MX Global.