Verenigd Arabische Emiraten kondigt crypto-wet aan

De vicepresident en premier van de Verenigd Arabische Emiraten (VAE), Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, heeft via Twitter laten weten dat hij de wet op virtuele activa heeft goedgekeurd. Ook heeft hij de Dubai Virtual Assets Regulation Authority (VARA) opgericht. Bin Rashid heeft vermeld dat dit een stap is die de positie van het land in de sector kan bepalen. Volgens hem zal de autoriteit samenwerken met alle gerelateerde entiteiten om maximale transparantie en veiligheid te garanderen voor beleggers. De tweet luidde:

“Vandaag hebben we de wet op virtuele activa goedgekeurd en de Dubai Virtual Assets Regulatory Authority opgericht. Een stap die de positie van de VAE in deze sector bepaalt. De Autoriteit zal met alle verbonden entiteiten samenwerken om maximale transparantie en veiligheid voor beleggers te waarborgen.”

De taken van de VARA

In zijn post werd uitgelegd wat de taken zullen zijn van de VARA. Het gaat om het organiseren van de uitgifte en handel van virtuele activa en virtuele tokens, het organiseren en autoriseren van dienstverleners voor virtuele activa en het waarborgen van de hoogste normen voor de bescherming van de persoonsgegevens van begunstigden. Ook zal de VARA het de werking van VA-platforms en portfolio’s organiseren en transacties monitoren evenals VA-prijsmanipulatie voorkomen. Er zijn ook een aantal activiteiten waarvoor een VARA-vergunnen nodig is. Dit zijn: het exploiteren en beheren van virtual assets platforms; uitwisselingsdiensten tussen virtuele activa en valuta’s; uitwisselingsdiensten tussen een of meer vormen van virtuele activa; diensten voor de overdracht van virtuele activa; diensten voor de bewaring en het beheer van virtuele activa; en virtual asset management services. Bin Rashid zei hierover het volgende:

“Het doel: de positie van de VAE en Dubai vestigen als een belangrijke speler bij het ontwerpen van de toekomst van virtuele activa wereldwijd.”

De verenigd Arabische Emiraten zijn altijd al een koploper geweest binnen de crypto-markt. Qua blockchain-adoptie was het land er al vroeg bij, wat de groei van de lokale crypto-gemeenschap een boost heeft gegeven. Daarom wordt deze stap om een geavanceerd wettelijk kader te creëren om beleggers te beschermen gezien als een slimme en goedbedoelde beslissing. Mensen op Twitter waren dan ook positief op de aangekondige wetgeving. Het wordt onder de reageerder ondermeer een baanbrekende stap van Dubai genoemd.