Is Bitcoin een optie voor de financieel getroffen Canadezen?

Na het invoeren van de Emergency Act in Canada, zijn veel mensen gedwongen om grote bedragen geld van de banken op te nemen. De gedateerde ‘noodwet’ maakt het namelijk mogelijk om de toegang tot rekeningnummers van ’terroristen’ te ontzeggen.

Een economische journalist uit het Verenigd Koninkrijk, James Melville, heeft onlangs ontdekt dat er enorme hoeveelheden geld was overgemaakt. Melville plaatste een grafiek op zijn Twitteraccount waarin hij de opgenomen geldstroom presenteerde. Momenteel is Canada getuige van massaprotesten veroorzaakt door het verplichte COVID-19-vaccinatieschema. De Canadese burgers zijn inmiddels begonnen met het stellen van sociale- en economische eisen.

Een paar dagen geleden bereikten de protesten een hoogtepunt. De Canadese president, Justin Trudeau, en de andere autoriteiten hebben gedreigd met het laten bevriezen van bankrekeningen van mensen die de straat op gaan. Gek genoeg is dit niet de meest zorgwekkende maatregel. Het plan om namelijk gedetineerden toe te voegen aan een wangedrag-dossier heeft voor meer angst gezaaid. Deze maatregel zorgt ervoor dat genoemde burgers in het dossier worden bestempeld als terroristen en de toegang tot bepaalde soorten werk kan worden ontzegd. Het lijkt daarom op dat de democratie in gevaar is in Canada.

Is Bitcoin een optie voor Canadezen?

Volgens de vele berichten op social media hebben veel Canadezen hun geld ingeruild voor digitale activa zoals Bitcoin (BTC). Diegene geloven erin dat deze actie hun kan beschermen tegen de autoriteiten. Het voordeel dat Bitcoin biedt, is dat het niet in beslag genomen kan worden.

De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie staat bekend als krachtig financieel instrument. Daarnaast is Bitcoin ontworpen om gebruikt te worden als een wapen voor individuele economische soevereiniteit. Geen enkele overheid, bedrijf of organisatie kan Bitcoin centraliseren en daarmee controleren. Om 51% van de voting-power te bemachtigen is vrijwel onmogelijk. De veelgebruikte term binnen de Bitcoin-gemeenschap, ‘Bitcoin fixes this’, is dus een toepasbare uitdrukking op de case in Canada.

Doordat Canada een redelijk gezonde economie heeft, is het gebruik van cryptocurrencies door de Canadezen niet een noodzaak om zichzelf te beschermen tegen inflatie. In het geval van een financieel embargo dat voor veel Canadezen nu dreigt, is Bitcoin wel een effectief middel op dit te omzeilen. Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen maand, is het te verwachten dat Trudeau wellicht ook actie zal ondernemen tegen cryptocurrencies.