El Salvador van plan om Bitcoin-leningen te verstrekken

Bitcoin (BTC) dringt momenteel steeds dieper door in de economie van El Salvador. Het is namelijk bekend geworden dat de Midden-Amerikaanse natie nu overweegt leningen met een lage rente te verstrekken aan kleine en micro-ondernemingen als een van de volgende stappen van haar Bitcoinisering.

Tijdens een Facebook Live Audio-gesprek, dat onlangs werd gehouden met de titel “Bitcoin-leningen tegen lagere rentetarieven”, merkte Monica Taher, een adviseur van de regering van El Salvador, op dat het volgende punt in de Bitcoin-agenda van El Salvador het gebruik van BTC in lage- renteleningen voor kleine en micro-ondernemingen was. De regeling zou tegemoet komen aan de dringende behoefte van eigenaren van kleine bedrijven om eerlijke financieringen voor hun ondernemingen te krijgen.

Details over hoe de regeling gaat werken, zijn niet bekendgemaakt, maar de reden achter de stap werd wel uitgebreid uitgelegd. Volgens Paul Steiner, de president van El Salvador’s National Institute for Small and Micro-Businesses (CONAMYPL), is er een dringende behoefte aan leningen met een lage rente in het land. Hij merkte op dat de meeste bedrijfsactiviteiten van het land op klein- en microschaal waren, en dat ze werden geplaagd door leningen met oneerlijk hoge rentetarieven

El Salvador heeft ongeveer 1,2 miljoen bedrijven in het land, ongeveer 66% zijn micro-ondernemingen of “zelfvoorzieningsbedrijven”. Meer dan 90% van de micro-ondernemingen financiert zichzelf via informele leningen of woekeraars, zei hij.

Als voorbeeld noemt Steiner dat het gebruikelijk was voor woekeraars en informele geldschieters om tot $15 als dagelijkse rente in rekening te brengen voor een lening van $100 die binnen 20 dagen moet worden terugbetaald. De door Bitcoin ondersteunde leningen met een lage rente zouden het leven van deze zakenmensen aanzienlijk verbeteren en dienen als “een toegangspunt voor financiering”. De regeling werkt ook via de officiële Bitcoin-portemonnee van El Salvador, de Chivo-portemonnee.

El Salvador pleit voor nog meer acceptatie van Bitcoin

De president van El Salvador, Nayib Bukele, die heeft voorspeld dat nog minstens twee landen dit jaar Bitcoin als wettig betaalmiddel zouden gebruiken, zou eraan kunnen werken om deze voorspelling uit te laten komen. Hij onthulde onlangs dat hij een ontmoeting zou hebben met de president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan.

Turkije heeft eerder al interesse getoond in het adopteren van Bitcoin om het land uit de enorme huidige inflatie te helpen. Erdogan heeft onlangs onthuld dat een wetsvoorstel om cryptocurrencies te reguleren onderweg is naar het parlement van het land. Het wetsvoorstel is bedoeld om het huidige cryptobeleid van het land te herzien en de deur te openen voor de acceptatie van Bitcoin.

Evenzo is de invloed van Bukele opgemerkt in de plannen van Tonga om Bitcoin als wettig betaalmiddel te laten gebruiken. Voormalig lid van het Tonga-parlement, Lord Fusitu’a, beweerde onlangs dat de Bitcoin-wet van het koninkrijk binnenkort zou kunnen worden aangenomen om Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken.

El Salvador is echter niet van plan te stoppen bij leningen tegen een lage rente door middel van Bitcoin. Tijdens het Facebook-audiogesprek werd ook het idee genoemd om het gebruik van Bitcoin als onderpand voor hypotheken toe te staan.