bitcoin blogs afbeeldingen_Tekengebied 1 kopie 11

Bitcoin en belastingen in Nederland 2021

Zoals jullie al wel weten is Bitcoin (BTC) nog een relatief nieuw fenomeen. En dat geldt ook zo voor onze vrienden van de belastingdienst. De wetgever beschouwt Bitcoin (en bij uitbreiding ook alle andere cryptomunten) tot dusver niet als betaalmiddel en dat heeft bepaalde gevolgen. Gevolgen die we je hier gaan proberen uit te leggen. Op belastingdienst.nl vinden we terug onder de categorie “Werk en inkomen – cryptovaluta”:

“Cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) centrale tegenpartij zoals een bank aan te pas komt. De meeste transacties in cryptovaluta vinden plaats via zogenoemde omwisselplatforms. Daar kunt u tegen betaling van regulier geld cryptovaluta aankopen of omwisselen tegen andere cryptovaluta. Ook via mining kunt u cryptovaluta verwerven. Hoe u aangifte moet doen van cryptovaluta hangt af van uw situatie.”

Vervolgens zijn er verschillende opties waaruit u kan kiezen, waarbij u specifieert of u particulier of ondernemer bent en of en hoe u in bezit bent gekomen van deze cryptovaluta.

U ben particulier en heeft cryptovaluta in bezit

U heeft deze cryptovaluta op één of andere manier bekomen, hetzij door het aankopen er van of door bijvoorbeeld te minen. In het eerste geval moet u deze bezittingen ingeven onder de zogenaamde box 3. U geeft dan de waarde van de cryptovaluta in op 1 januari van het desbetreffende jaar. Dat wil nog niet betekenen dat u dan belastingen op uw bezit zal moeten betalen. Dat is namelijk afhankelijk van je totale vermogen. In 2020 hoef je op de eerste 30.846 euro geen vermogensbelasting te betalen. Vanaf 2021 wordt dat bedrag opgetrokken naar 50.000 euro. Ben je getrouwd of samenwonend, dan wordt dat bedrag verdubbeld. Vermoed je een hoger bedrag dan is het een goed idee om een voorlopige aanslag aan te vragen die dan vervolgens in termijnen kan worden betaald.

U bent particulier en mined of verhandelt cryptovaluta

Pas wanneer u daadwerkelijk nog winst overhoudt na de benodigde kosten die aan het minen toehoren, dient u deze inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming aan te geven in uw aangifte. Handel in cryptovaluta wordt beschouwd zoals handelen in andere valuta. De opbrengst van dat speculeren u niet aan te geven, enkel de koerswinst.

U bent particulier en ontvangt (een deel van) uw salaris in cryptovaluta

In dat geval is er sprake van loon in natura en dient uw werkgever de cryptovaluta naar euro’s om te reken op het moment dat u ze ontvangt.

U bent ondernemer voor de inkomstenbelasting en wordt betaald in cryptovaluta

De goederen of diensten die je levert, reken je om in euro’s. Die behoren tot de omzet. Als je cryptovaluta als ondernemer aankoopt en u doet dat binnen de normale bedrijfsuitoefening dan horen deze tot uw ondernemingsvermogen. In andere gevallen horen deze aankopen tot uw privévermogen en dient u ze in te geven in box 3.

U bent ondernemer voor de omzetbelasting en wordt betaald in cryptovaluta

Net zoals u ondernemer voor de inkomstenbelasting zou zijn, dient u het bedrag in euro’s om te rekenen en bij uw btw-aangifte op te geven.

Uw onderneming mined en handelt in cryptovaluta

Alle resultaten van het minen en verhandelen spelen zich af binnen de onderneming. U dient de resultaten in de winst- en verliesrekening op te nemen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN