EOS-gemeenschap eist dat Block.one haar tokens inlevert

Een groep die de EOS-gemeenschap vertegenwoordigt, wil de dat Block.one (B1), het ontwikkelingsbedrijf achter de EOS-blockchain, haar tokens verbrandt. De reden hiervan? De groep beweert dat het team van de organisatie haar beloftes niet nagekomen is.

De lopende strijd

De voortdurende strijd tussen EOS Network Foundation en het oprichtende team van het project, Block.one (B1), heeft een nieuwe wending genomen. Er is nu een woedende discussie in de EOS-gemeenschap over het verworven aandeel van B1 in de EOS-tokenvoorraad.

Er is gemeld dat Brendan Blumer, CEO van B1 en mede-oprichter Brock Pierce een ontmoeting hadden met de EOS Network Foundation (ENF) om een ​​geschil over de verworven EOS-tokens van B1 te bespreken.

Bij het ontstaan ​​van het netwerk wees B1 zichzelf 10% toe van het totale aanbod van 1 miljard EOS, dat is verworven over een periode van 10 jaar. Momenteel heeft B1 van een aandeel van 100 miljoen tokens toegang tot ongeveer 45 miljoen tokens.

B1, het ontwikkelingsteam achter EOS, heeft $4 miljard opgehaald in een initiële muntaanbieding (ICO) van 2017-18 met de belofte een beter en sneller alternatief voor Ethereum te creëren. Later kon EOS geen enkele redelijke adoptie vinden. Toen B1’s technologieleider Dan Larimer vertrok, veroorzaakte dit een grote klap voor de vooruitzichten van het netwerk om een ​​’Ethereum killer’ te worden. Het token is sindsdien afgenomen in termen van waarde en algemene marktkapitalisatie. Na jaren van slechte netwerkgroei en tokenprestaties, besloten de EOS-gemeenschap en blokproducenten (EOS-netwerkvalidators) om het project nieuw leven in te blazen.

Een nieuwe start, zonder B1

Onder leiding van Yves La Rose werd in augustus 2021 een door de gemeenschap gesteunde groep EOS Network Foundation (ENF) opgericht die een nieuwe roadmap voor het EOS-ecosysteem heeft aangekondigd. In een toespraak tot de EOS-gemeenschap beschuldigde La Rose de B1-leidinggevenden van “nalatigheid en fraude” en zei dat de gemeenschap van plan was om de blockchain te distantiëren van de gecentraliseerde controle van B1.

In november zei B1 dat het een overeenkomst aanging om het eigendom van de 45 miljoen EOS-tokens (ter waarde van $196 miljoen) over te dragen aan Helios, een bedrijf dat eigendom is van Brock Pierce, mede-oprichter van B1. In reactie daarop sprak ENF zijn afkeuring uit en beweerde dat de tokens in de eerste plaats niet aan B1 toebehoorden, omdat het zijn “sociale contract” om het netwerk te ondersteunen niet had nagekomen.

In een reactie op de lopende onderhandelingen met B1 zei La Rose dat de netwerkconsensus is dat de tokens die EOS bezit niet van hen zijn. Hij zei het volgende hierover:

“De kern van het meningsverschil en waarom onderhandelingen plaatsvinden, is dat B1 gelooft dat de tokens die ze hebben verkocht (nog steeds onvoorwaardelijk) van hen zijn, terwijl het netwerk via consensus zoals het bestaat het tegenovergestelde gelooft, die tokens zijn niet van B1.”

La Rose schreef verder dat “het netwerk de verwervingscode zou kunnen verwijderen, en het netwerk gelooft dat het binnen hun recht is om dit te doen.”

B1 legt zich hier niet bij neer

Het is niet verwonderlijk dat B1 het niet eens is met de beweringen van ENF. Mede-oprichter Brock Pierce van B1 zei dat de 45 miljoen tokens zullen worden gebruikt om het EOS-ecosysteem te laten groeien. Op Twitter zei Pierce dat B1 veel “plannen in de pijplijn” heeft, waaronder een mogelijke lancering van een exchange-traded fund (ETF) gekoppeld aan EOS. In deze Twitter-thread voegde Pierce toe:

“Ik denk niet dat EOS zal profiteren van autoritaire controle over rekeningsaldi die eigendomsrechten zullen ondermijnen, en ik denk dat het ecosysteem zich moet concentreren op een samenwerking om te slagen.”

De gemeenschap lijkt niet overtuigd te zijn van de genoemde financiële motieven van B1. Het idee heeft niet veel weerklank gevonden bij veel leden van de gemeenschap, die B1 het liefst zien gaan. Dergelijke leden hebben het idee van een overname op protocolniveau gesteund. “Verwijder ze gewoon. Er is geen goed compromis voor EOS”, schreef een anoniem lid. Een ander lid noemde B1 een oplichterij en dat het “in strijd is met hun publiekelijk verklaarde verplichtingen”.

Als gevolg hiervan kan ENF, met steun van de gemeenschap, proberen de EOS-softwarecode te forken om de oorspronkelijke tokentoewijzing te wijzigen. Anders is het nog steeds onduidelijk hoe ENF de tokentoewijzing van B1 kan verwijderen, tenzij het het smart contract beheert dat wordt gebruikt voor de implementatie van genesistoken. In plaats daarvan is het waarschijnlijker dat de twee partijen tot een voor beide partijen voordelig compromis zullen komen, voordat een drastische stap wordt gezet.