Demonstranten in El Salvador steken Bitcoin geldautomaat in brand

In El Salvador is onlangs een Bitcoin (BTC) geldautomaat van Chivo vernield en in brand gestoken. Het incident gebeurde na demonstraties over de legalisatie van Bitcoin in het historische centrum van El Salvador. De demonstranten hadden borden bij zich met teksten als ‘Nee tegen ‘Bitcoin’.

Een bekend dagblad in El Salvador genaamd La Prensa Gráfica, plaatste een filmpje op Twitter van de vernielingen. Bekijk de video hieronder:

Duizenden mensen waren de straat op gegaan in een groot protest tegen het beleid van president Nayib Bukele. Een demonstrant genaamd Adriana Montenegro, uitte het algemene gevoel van frustratie dat veel burgers hebben over hun regering.

“Ze beloofden dingen anders te doen, en ze zijn erger geweest. We [protesteren] midden in de pandemie, omdat deze dictatuur dodelijker is dan het virus.”

Professor Jorge Cuéllar van Dartmouth College zei in een interview met Democracy Now dat de Salvadoraanse regering zich op andere zaken had moeten focussen i.p.v. het legaliseren van Bitcoin. Cuéllar zei:

“Er is geen reden waarom Bitcoin bovenaan de agenda van de regering zou moeten staan ​​[tijdens een tijd] van de pandemie, van waterstress, van voedselonzekerheid, van lage lonen.”

Cuéllar gaf verder aan dat 25% van het bruto binnenlands product (GPD) van El Salvador afkomstig is van kapitaal van burgers die in het buitenland wonen. Verder besprak hij het belangrijkste verkoopargument van de overheid voor het adopteren van Bitcoin.

“De grote verkoop rond Bitcoin is dat het de transactiekosten naar het land zal verminderen. Dus een van de argumenten van [de president] voor Bitcoin was om die commissies te verminderen die entiteiten als Western Union en MoneyGram op zich nemen bij elke overmaking die naar het land wordt gestuurd.

Protesten in El Salvador tegen Bitcoin als wettig betalingsmiddel

Op 7 september werd El Salvador het eerste land wereldwijd dat BTC als wettig betaalmiddel aannam. Hoewel het besluit van het land om Bitcoin te adopteren goed is ontvangen door de cryptogemeenschap, heeft het ook weerstand gezien vanuit El Salvador zelf. Eind augustus bekritiseerden demonstranten de prijsvolatiliteit van de cryptocurrency en het gebruik in criminele activiteiten.

Ondanks de demonstraties die hebben plaatsgevonden blijft de regering Bitcoin geldautomaten in het land plaatsen. Bovendien investeert El Salvador zelf ook flink in BTC. El Salvador bezit nu 550 Bitcoin en het lijkt erop dat dit slechts het begin is.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!