Britse politie neemt $9,5 miljoen aan Ethereum in beslag

De Britse politie heeft $22,25 miljoen in beslag genomen van exploitanten van een internationale cryptocurrency-zwendel. Volgens de aankondiging hebben de onderzoekers voor $9,5 miljoen aan Ethereum (ETH) in beslag genomen. De politie probeert nu in contact te komen met de slachtoffers van deze zwendel om hun geld terug te storten.

Eerder deze week maakte de de Britse politie bekend dat haar Economic Crime Unit een USB-stick in beslag heeft genomen met enorme hoeveelheden Ethereum, de op een na grootste cryptovaluta na Bitcoin (BTC) op basis van marktkapitalisatie.

“De oplichters die de nep-spaar- en handelsservice exploiteerden, wachtten tot er een aanzienlijk bedrag was gestort voordat ze hun website sloten en het geld overmaakten naar hun eigen rekeningen.”

De USB-stick werd gevonden nadat de politie een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw had gearresteerd voor fraude en witwaspraktijken. Het paar is inmiddels vrijgelaten in afwachting van een onderzoek. Gespecialiseerde agenten ontvingen informatie dat degenen die het plan uitvoerden voor een beperkte tijd in Manchester waren en ze opspoorden. Hierbij vonden ze een versleutelde USB-stick terug die $9,5 miljoen gestolen Ethereum bevatte.

De politie verklaarde dat er een paar dagen later nog $12,7 miljoen extra in beslag werd genomen. In totaal werd $22,25 miljoen in beslag genomen van de oplichters, bevestigde de Economic Crime Unit. 

De slachtoffers van de zwendel zijn voornamelijk gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Europa, China, Australië en Hong Kong. Ze stortten geld, inclusief spaargeld, in wat volgens hen een online spaar- en handelsservice was met behulp van Binance Smart Chain.

We zijn inmiddels begonnen met het terugsturen van de fondsen aan de rechtmatige eigenaren, van wie sommigen nog steeds onbekend zijn en zich over de hele wereld bevinden.

De Britse politie is de laatste tijd druk bezig geweest met het in beslag nemen van cryptocurrencies. In juli nam de Metropolitan Police tijdens een internationale witwaszaak een recordbedrag van £180 miljoen (€210 miljoen) aan cryptocurrencies in beslag. Ook de Braziliaanse politie nam in juli tijdens een witwasonderzoek 172 miljoen Braziliaanse real ($33 miljoen US dollar) in beslag. In de fraudeonderzoek genaamd “Operatie Exchange”, voerde de Braziliaanse politie zes huiszoekingsbevelen uit in Sao Paulo en Diadema.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!