Amerikaanse investeringsgigant Invesco dient Bitcoin ETF-aanvraag in bij SEC

Invesco, een Amerikaanse ETF-beheerder met een waarde van ongeveer $364 miljard, is de nieuwste institutionele gigant geworden die een aanvraag heeft ingediend voor een Bitcoin ETF in de Verenigde Staten. Invesco exploiteert al 233 ETF’s in de VS, echter heeft het nu ook besloten om een Bitcoin Strategy ETF aan te vragen onder Act 40 bij de Amerikaanse SEC.

De genoemde ETF zou Bitcoin Futures, Grayscale’s $GBTC-aandelen en Canadian Purpose Bitcoin ETF bevatten. De Bitcoin Strategy ETF zou dus niet rechtstreeks in Bitcoin (BTC) investeren, maar het zou zijn investering eerder richten op de futuresmarkt. De officiële indiening luidde als volgt:

“Het Fonds is een actief beheerd op de beurs verhandeld fonds (“ETF”) dat zijn beleggingsdoelstelling tracht te bereiken door alle of vrijwel al zijn activa te beleggen in op de beurs verhandelde futurescontracten in Bitcoin- en onderpandbeleggingen (zoals hieronder gedefinieerd). Het Fonds zal niet rechtstreeks in Bitcoin beleggen. Het Fonds kan ook in mindere mate beleggen in op de beurs verhandelde producten (“ETP’s”) en particuliere beleggingstrusts die over-the-counter worden verhandeld en die blootstelling bieden aan of rechtstreeks Bitcoin houden (gezamenlijk de “Bitcoin-gerelateerde activa”).”

Bloomberg ETF-analist voorspelt meer aanvragen

Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas wees op het tijdstip van ETF-indiening, die in de vroege ochtend om 6 uur viel, en voorspelde dat vrijdagavond nog een 5-10 ETF-indieningen zouden kunnen plaatsvinden. Hij vestigde ook de aandacht op de Investment Company Act van 1940, op grond waarvan Invesco zijn Bitcoin ETF indiende en beweerde dat het misschien was gedaan om de SEC-voorzitter Gary Gensler een plezier te doen. Hij beweerde ook dat de focus van de SEC op Act 40 ETF’s zou kunnen afschrikken om Bitcoin rechtstreeks aan te houden. Hij legde het als volgt uit:

“Kortom, de focus van de SEC op de 40 Act zou kunnen leiden tot het doorsluizen van miljarden naar derivaten, $GBTC (wat een belangrijke reden is dat ETF nodig is!) evenals naar het noorden naar een ander land wanneer de mensen gewoon een ETF willen die Bitcoin rechtstreeks vasthoudt.”

1940 Investment Company Act biedt regelgeving voor closed-end fondsen en beleggingsfondsen die beleggersbescherming bieden. Gensler heeft in zijn recente reeks interviews opgeroepen tot betere wetten voor beleggersbescherming rond de cryptomarkt en liet ook doorschemeren dat een Bitcoin ETF met strikte regels goedgekeurd zou kunnen worden. Zal Invesco er dan in slagen om die van hen goedgekeurd te krijgen? We gaan het zeker in de gaten houden!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!