Kandidaat-burgemeester wil van New York Bitcoin hub maken

Op 2 november 2021 zullen er in New York verkiezingen plaatsvinden die de opvolger van Bill de Blasio zal aanduiden. In de aanloop daarnaar werden op dinsdag 22 juni voorverkiezingen gehouden. Na de voorverkiezingen kunnen de New Yorkers dan vervolgens in november kiezen tussen de verschillende kandidaten.

Omdat New York traditioneel een Democratisch kiezende stad is, wordt verwacht dat er vooral vanuit deze invalshoek gekeken moet worden naar een nieuwe burgemeester.

Eric Adams, the people’s candidate

Eric Adams is de democratische kandidaat die tijdens zijn overwinnnigsspeech eerder deze week volgende uitspraken deed:

“Ik ga het je beloven. Over een jaar ga je een andere stad zien. We gaan bedrijven hierheen halen, worden het centrum van life science, het centrum van cyberbeveiliging, het centrum van zelfrijdende auto’s, drones, het centrum van Bitcoins. We worden het centrum van alle technologie.”

Eric Adams, democratische kandidaat-burgemeester New York

Hij voegde hier aan toe: “Miami, jullie hebben jullie kans gehad. We gaan onze ondernemingen terugbrengen.” Adams viseert daarmee Miami burgemeester Francis Suarez, die bekendstaat als Bitcoin hodler. Suarez heeft onder andere al voorstellingen ingediend om stadsmedewerkers in Bitcoin te betalen, cryptomunten te aanvaarden om stadsbelastingen te betalen. Hij zou naar verluidt ook al onderzocht hebben om Bitcoin in de reserves van de stad op te nemen.

Eerder vorige week berichtten we al over de initiatieven die de burgemeester opzet om miners aan te trekken die in China niet meer welkom zijn.

Eric Adams is een voormalig politie-agent die sinds 2014 stadsdeelvoorzitter is van Brooklyn. Tussen 2007 en 2013 zetelde hij ook in de Senaat van de staat New York. Volgens zijn campagnewebsite vaart Adams een gematigde Democratische koers met duidelijke klemtonen op thema’s zoals criminaliteit, jobs en de heropleving van de lokale economie.

Thema’s die op dit moment erg actueel zijn aangezien de Amerikaanse metropool zwaar te leiden heeft gehad onder de Covid-19 pandemie.

Nieuw kiessysteem moet uitsluitsel brengen

In de eerste ronde van de Democratische voorverkiezingen kreeg Adams 31,7% van de stemmers achter zich. Maya Wiley en Kathryn Garcia volgden met respectievelijk 22,2% en 19,5%. New York werkt echter voor het eerst met het “ranked-choice” stemsysteem. Kiezers hebben hun kandidaten in een volgorde kunnen plaatsen die voor hen het meest aanvaardbaar is.

Als er in de eerste ronde geen winnaar met meerderheid is, wordt de kandidaat op de laatste plek geëliminieerd en worden zijn/haar stemmen herverdeeld tussen de overblijvende kandidaten.

Dit kiessysteem is nieuw en niemand weet dus precies wat te verwachten. Aanstaande dinsdag 29 juni worden de eerste resultaten van het nieuwe systeem door de kiescommissie vrijgegeven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!