Miljardair Ray Dalio: Het grootste gevaar voor Bitcoin is zijn succes

Ray Dalio, de miljardair-oprichter van hedgefonds Bridgewater, identificeerde zichzelf als een Bitcoin-houder in een gesprek op Consensus 2021 op maandagochtend.

In een gesprek met Michael Casey van Coindesk beweerde Dalio dat we getuige zijn van een verschuiving van de dollar als wereldwijde reservevaluta, een wedstrijd waarin Bitcoin en andere digitale activa een belangrijke rol spelen. Hij ging verder met:

“Waarschijnlijk is de grootste macht die een regering heeft over haar valuta en om te bepalen waar geld en krediet naartoe gaan.”

Verwijzend naar de opeenvolging van recente wereldwijde valuta’s en de enorme kwantitatieve versoepeling van de Federal Reserve in het afgelopen jaar, zei Dalio:

“Het is een geweldige macht om de wereldvaluta te kunnen drukken, maar het gebeurt net zoals wat met de Britse pond is gebeurd of zoals wat met de Nederlandse gulden is gebeurd.”

Veel van het commentaar van Dalio was gericht op de opkomst van de Chinese kapitaalmarkten en de handelsvoorwaarde ten opzichte van de VS. Wat betreft het belang van Bitcoin, zei hij dat het meer regelgevende terugslag zou krijgen naarmate de markt groeit. “Ik denk dat het grootste risico van Bitcoin het succes is”, zei Dalio.

Hij ging verder met het uiten van zijn bezorgdheid over de mogelijkheid dat BTC door regeringen wordt verboden. Op dit moment vormt BTC met een marktkapitalisatie van minder dan 1 biljoen geen bedreiging, maar naarmate de waarde stijgt, kan dit veranderen. Hij zei hier het volgende over:

“Hoe meer we zeggen: ‘Ik heb liever Bitcoin dan obligaties’. Persoonlijk heb ik liever Bitcoin dan een obligatie. En hoe meer er gebeurt, hoe meer het in Bitcoin gaat en niet in krediet, dan verliezen [regeringen] de controle daarover.”

Ten slotte waarschuwde Dalio investeerders om de “financiële economie” niet te verwarren met de “reële economie”. In het eerste geval kunnen mensen “rijker” zijn, afhankelijk van de noemer die wordt gebruikt om hun rijkdom te meten. Een depreciërend Amerikaanse dollar-paar met aandelen zou bijvoorbeeld de indruk kunnen wekken dat de prijzen stijgen en dat mensen “rijker” zijn, zoals Dalio zei terwijl hij eraan toevoegde:

“En dat is niet waar. Het is hetzelfde huis. Ze doen er gewoon de verantwoording voor en zeggen: ‘Ik ben rijker’. Ze zijn niet rijker. Ze hebben hetzelfde huis.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!