Wat is VeChain (VET)?

Als er één project is dat op een enorme hypegolf zit, is het VeChain wel. In dit kort artikel bekijken we of het ook echt een interessant fundament heeft. 

Een oplossing voor de supply chain, namaak, fraude en verlies 

Opgestart in 2015 en gelanceerd in 2016 is VeChain het blockchain project van o.a. Sunny Lu. Hij was daarvoor de CIO van de Chinese tak van Luis Vuitton. Naar eigen zeggen, werd hij daar geconfronteerd met de supply chain problemen van het luxemerk. Juist dit probleem wil Sunny Lu met VeChain aanpakken.

Hij zag namelijk dat er veel geld, tijd en energie verloren gaat door fraude, namaak en algemeen verlies van producten. VeChain wil de focus van zijn blockchain eerder op supply chain en product tracking leggen. We kennen allemaal wel voorbeelden van producten die, hoewel ze er op het eerste zicht authentiek uitzien, bij nader onderzoek van inferieure kwaliteit blijken te zijn.  

De ontwikkelde blockchain wordt VeChainThor genoemd en wordt gekenmerkt door zijn hoge mate van transparantie als een zakelijk ecosysteem. Het geeft gebruikers aan het netwerk de mogelijkheid om goederen een blockchainidentiteit te geven die gebruikt kan worden om de hele levensloop van een product te volgen.

Elke stap in de ontwikkeling van het product of elke stap in het logistieke proces kunnen gevolgd worden dankzij de implementatie in de VeChainThor blockchain. Fysieke producten krijgen een RFID, QR of NFC unieke identiteit waarmee, eens opgeslagen in de blockchain, onmogelijk nog gefraudeerd kan worden. Dat is de kracht van blockchain. 

VeChain’s dual token systeem 

Op de VeChainThor blockchain wordt er gebruik gemaakt van twee valuta, de VeChain token en de VeChainThor Energy of VeThor. Daar waar VET eerder het investeringstoken is en gebruikt wordt om waarde over het netwerk te versturen (zelf noemen ze het “Smart Money”), is de VTHO de “gas”token die de transacties faciliteert.

Met andere woorden heb je dus VTHO nodig om data in de blockchain te krijgen en zal je VET nodig hebben als je een gevalideerd onderdeel wil worden van het VeChainThor netwerk. Het duaal-token-systeem is vergelijkbaar met dat van NEO en GAS. VET tokens gelimiteerd qua aantal (+/- 86 miljard) terwijl VTHO tokens dat niet zijn. zijn Eigenaars van VET tokens kunnen deze staken en verdienen dan een bepaalde hoeveelheid VTHO. 

Validators en nodes in de VeChainThor blockchain 

Om het netwerk succesvol te laten werken zijn er verschillende soorten nodes in het leven geroepen waarbij Authority Masternodes (AM’s) op de hoogste plek staan. De 101 AM’s zijn gekozen door VeChain zelf en zijn verplicht een minimumaantal van 25 miljoen VET in bezit te hebben en die te behouden. In ruil daarvoor krijgen ze beslissingsrecht over beslissingen aangaande het netwerk.

Er zijn ook Economic X Nodes en Economic Nodes die minder gestakete VET tokens (tussen 600k en 15,6 miljoen VET) verplichten en ander, minder doorslaggevend stemrecht, in ruil krijgen. Deze zijn in het leven geroepen om de community meer een deel uit te laten maken van het netwerk en een grotere mate van decentralisatie te bekomen.

Al deze nodes genereren dankzij het staken een hoeveelheid VTHO in ruil voor hun geleverde validaties. Wat niet onbelangrijk te vermelden is, is dat al deze nodes ondertussen een grote hoeveelheid VET tokens van de publieke markt houden, wat op zijn beurt leidt tot een grotere vorm van schaarste en dus eventuele prijsstijging. 

Blockchain as a Service oplossing (BaaS) met ToolChain 

Het product dat VeChain aan bedrijven aanbiedt, heet ToolChain. Dat bedrijf kan een globale multinational zijn of het MKB van achter de hoek. Voor elk bedrijf zijn er namelijk mogelijkheden tot vereenvoudiging, professionalisering en fraudebestrijding dankzij de kracht van de onderliggende blockchaintechnologie.  

VeChain is dus bij rechte een gehypete project want ze lossen een real-world probleem op en hebben daarvoor al gebruiksklare producten en mogelijkheden in aanbieding. De tokenomics van het project zitten slim in elkaar en hebben er mee voor gezorgd dat de waarde van beide tokens de voorbije maanden al een flinke weg richting maan heeft afgelegd. 

VeChain kopen?

Je kunt VeChain op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!